Ryba w chipsach

Ryba w chipsach to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jest to danie, które można przygotować w domu lub zamówić w restauracji. Składa się ono z filetu rybnego, panierowanego w cienkich plastrach chipsów i smażonego na głębokim oleju. Ryba w chipsach jest często podawana z frytkami, surówkami lub sałatkami. Może być także podawana z sosem tatarskim lub majonezem.

Przepis na rybę w chipsach

Składniki:

  1. 1 filet ryby (np. dorsza)
  2. 1 szklanka chipsów
  3. 1/4 szklanki mąki pszennej
  4. 1 jajko
  5. olej do smażenia
  6. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Filet ryby opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp solą i pieprzem.

2. W misce umieść mąkę pszenną, a w drugiej misce rozbij jajko i lekko je roztrzep.

3. Obtocz filet ryby najpierw w mące pszennej, a następnie w jajku i na końcu w chipsach.

4. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę po obu stronach aż będzie zarumieniona.

Polecamy!

Ryba w chipsach to idealne danie dla każdego miłośnika smażonych potraw. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy – pyszny! Spróbujcie sami!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz