Przepis na rosół gęś przepisy

Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś. - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. 1 gęś
3 0
Rosół z kur wielu.

Rosół z kur wielu.

Wkładamy pierwszą porcję mięsa - zgodnie ze staropolską hierarchią - tu będzie to gęś. Dziś rosół - niektórzy zwą go królewskim, my - tak jak w tytule - i prosimy się nie sugerować
0 0
Rosół z gęsiny

Rosół z gęsiny

Gęś. Rosół podajemy z makaronem i mięsem z gęsi. Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny. Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury,
0 0
A niech to gęś kopnie- gebratane gans.

A niech to gęś kopnie- gebratane gans.

Pozostałą część wywaru można wykorzystać na rosół. Te wszystkie popularne przepisy może są dobre…nawet na pewno są dobre ale odnoszą się do „gęsich brojlerów”- młodych gąsek owsianych z  ferm hodowlanych- takie ptaki mają więcej tłuszczu i mięso mięciutkie
7 0
Zupa krem z dyni (na rosole z gęsi)

Zupa krem z dyni (na rosole z gęsi)

Do dużego garnka przełożyć cebulę z czosnkiem, dodać kawałki dyni, a następnie wlać rosół. Mimo powyższego opiewania gęsiny, oczywiście polecam przyrządzać tę zupę również na tradycyjnym rosole czy bulionie warzywnym - nie co dzień mamy gęś pod ręką, a zupa jest naprawdę wyśmienita i warta częstego serwowania
4 0
Kaczka – porady

Kaczka – porady

Okazuje się jednak, że wielu „mistrzów rozbioru kurczaka” polegnie z kretesem, gdy po raz pierwszy będą musieli podzielić kaczkę lub podobną do niej gęś
7 0