Przepis na rogaliki zatapiane

5 Zapisać
Rogaliki drożdżowe (ciasto zatapiane w wodzie) - łatwe i bardzo smaczne!

Rogaliki drożdżowe (ciasto zatapiane w wodzie) - łatwe i bardzo smaczne!

Zawinięte ciasto na rogaliki nie musi leżeć by wyrosło. Palcami formować zgrabne rogaliki, pamiętając by zaokrąglać brzegi do środka
2 Zapisać
Zatapiane rogaliki

Zatapiane rogaliki

Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki
1 Zapisać
Zatapiane rogaliki z marmoladą różaną

Zatapiane rogaliki z marmoladą różaną

Rogaliki są delikatne i jak na ciasto drożdżowe wyjątkowo długo zachowują świeżość. Wyłożone na blasze rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiny wody
1 Zapisać
Zatapiane rogaliki

Zatapiane rogaliki

Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki
0 Zapisać
Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

Składniki. 2,5 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania. 2 jajka. 1/3 szklanki mleka. 2 łyżki kwaśnej śmietany
0 Zapisać
Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę
7 Zapisać
rogaliki krucho - drożdżowe (bez wyrastania)

rogaliki krucho - drożdżowe (bez wyrastania)

Zachęcam również do wypróbowania rogalików z ciasta zatapianego. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (za jednym razem na blachę weszło mi 15 sztuk)
2 Zapisać
"PODWODNE" ROGALIKI MIGDAŁOWE

"PODWODNE" ROGALIKI MIGDAŁOWE

Zawsze się zastanawiałam ja wyjdzie i jak smakuje ciasto drożdżowe zalewane wodą,wreszcie się skusiłam i przygotowałam rogaliki z tego zatapianego ciasta
1 Zapisać
Rogaliki trzyskładnikowe.

Rogaliki trzyskładnikowe.

Zupełnie inne niż to, które podawałam w listopadzie, zatapiane w wodzie. Rogaliki trzyskładnikowe - pyszne, łatwe a ciasto przypomina nieco ciasto francuskie
0 Zapisać
Rogaliki ze starego przepiśnika

Rogaliki ze starego przepiśnika

Na każdym trójkącie układamy owoce i zwijamy rogaliki. Kartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać
4 Zapisać
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi, klasyka babcinych smakołyków

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi, klasyka babcinych smakołyków

Pamiętam, jak podkradałam je z babcinej "ciasteczkowej" puszki, która stała ukryta w kredensie. Babcia piekła te (i wiele innych) smakołyki praktycznie co drugi dzień
0 Zapisać
Pączki z marmoladą z róży

Pączki z marmoladą z róży

Zatapiane rogaliki z marmoladą różaną. Zatapiane rogaliki z marmoladą różaną 60 g. 12 Flares. 12 Flares. ×. „Trochę” przekornie
0 Zapisać
Rogale 'z wody'

Rogale 'z wody'

zatapiane rogaliki. Wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować i wycinać rogaliki (ciasto w kształcie koła podzielić na 8 części- jak pizzę)
36 Zapisać
Rogaliki z ciasta drożdżowego, zatapianego

Rogaliki z ciasta drożdżowego, zatapianego

W zimowej, bardzo mroźnej odsłonie prezentuję Wam przepyszne rogaliki. Pierwszy raz robiłam coś z ciasta zatapianego i przyznaje, że miałam pewne obawy, jednak muszę przyznać, że praca z tym ciastem to sama przyjemność
12 Zapisać
rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm)
7 Zapisać
Zatapiane rogaliki

Zatapiane rogaliki

Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do
3 Zapisać
Rogaliki drożdżowe zatapiane

Rogaliki drożdżowe zatapiane

Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady wg Ewy Aszkiewicz ( Kuchnia Polska). Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady wg Ewy Aszkiewicz ( Kuchnia Polska)
2 Zapisać
Zatapiane rogaliki drożdżowe

Zatapiane rogaliki drożdżowe

Nie wiem jak Wy, ale u mnie w domu uwielbiamy rogaliki. Dlaczego zatapiane. Robiąc je zawsze muszę pamiętać, że dla mojej rodzinki ciasto na rogaliki musi być