Przepis na risotto z porem

1 Zapisać
cytrynowe risotto z porem

cytrynowe risotto z porem

Dodać zioła i doprawić kiedy będzie wystarczająco miękki. 100 g ryżu risotto1,5 cytryny (sok i skórka)2 średnie cebule1 por*oliwa1 łyżka masła roślinnego400 ml bulionu warzywnego (ciepłego)50 ml wina białego wytrawnegopapryczka ostra1 łyżeczka tymiankusol, pieprz* starty parmezan1. Należy poszatkować obrany por i cebulę i podsmażamy na maśle, do zeszklonych warzyw dodać ryż - prażyć około 2 minuty (w razie potrzeby dodać oliwy). Ryż zalewamy winem ( wlewamy wino w wyżłobioną na środku patelni dziurkę) i dodajemy sok oraz otartą skórkę z cytryny , kiedy ryż wchłonie wino dodajemy stopniowo bulionu i dusimy pod przykryciem, często mieszając (ryż powinien być ugotowany al dente - do tego momentu dodajemy bulion)3. Posypać startym parmezanem 100 g. 400 ml bulionu warzywnego. 1 łyżeczka tymianku
Więcej przepisów na %s strony