Przepis na przetwory

Marmolada pomarańczowa

Marmolada pomarańczowa

Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ostrym nożem cząstki, tak aby nie było białych błonek, odważyć 500 g
Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Żeby przygotować dobrej jakości przetwory, trzeba przede wszystkim dysponować odpowiednim surowcem. Przetwory należy nakładać do niewielkich słoików, tak by po otwarciu zużyć ich zawartość na raz
Przetwory na zimę:przepisy

Przetwory na zimę:przepisy

) Przybywam do Was z przepisami, na przetwory, jakie poczyniłam w ostatnim czasie. Dziś trochę z innej beczki, a w zasadzie to ze słoika
Powidła (przetwory)

Powidła (przetwory)

Koniec wakacji i początek szkoły zawsze kojarzy mi się z przygotowywaniem aromatycznych powideł ze śliwek węgierek
Przetwory na zime

Przetwory na zime

Popularne posty. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Pyszne. Składniki na ciasto. 2 szklanki maki krupczatki(około 34dag) 30
Ogórki w miodzie (przetwory)

Ogórki w miodzie (przetwory)

Składniki. 1 szkl. wody. 1 szkl. octu. 2 szkl. cukru. 1 łyżka miodu. ząbek czosnku. kawałek korzenia chrzanu. gorczyca. koper
Ogórki z curry (przetwory)

Ogórki z curry (przetwory)

Składniki. 2,5 kg ogórków. 3 łyżki gorczycy. liść selera. cebula. 3 łyżeczki curry. Zalewa. 5 szkl. wody. 1 szkl. octu. 1,5 łyżki soli
Ogórki curry na zimę - domowe przetwory

Ogórki curry na zimę - domowe przetwory

Bardzo smaczne ogórki szklarniowe, z przyprawą curry, która dodaje im wyrazistości w smaku. Miałam je w zeszłym roku w swojej spiżarni i również w tym roku wracam do tego samego przepisu
Przetwory : sałatka z papryki

Przetwory : sałatka z papryki

M. robi taką paprykę od lat, i zazwyczaj jeden czy dwa słoiczki przy każdej wizycie wędrowały do nas, aż postanowiłam, że zrobię sama zapas na jakiś czas
Egzotyczny dżem truskawkowy

Egzotyczny dżem truskawkowy

Grejpfrut i pomarańcze umyj, obierz ze skóry i powycinaj ostrym nożem cząstki, tak aby pozbyć się białych błonek
Dżem malinowo-cytrynowy

Dżem malinowo-cytrynowy

Maliny oczyścić. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Owoce, sok i łyżeczkę skórki przełożyć do garnka, dodać Żelfix, wymieszać i zagotować ciągle mieszając