Przepis na przedwojenne przepisy babci

5 Zapisać
Jak się robi bułki grahamki

Jak się robi bułki grahamki

Nie wiem jak smakowało to przedwojenne, ale moja babcia określała tym słowem rzeczy, które dziś szybciej nazwiemy 'oldschool"
3 Zapisać
Babcine ciasteczka z maszynki

Babcine ciasteczka z maszynki

„Dom babci otoczony był starymi lipami rosnącymi wzdłuż szarego. Babcia nigdy nie wiedziała kiedy do niej przyjedziemy
2 Zapisać
Ĺšledzie razy trzy

Ĺšledzie razy trzy

To nie to, co przed Ĺ›ledzie przedwojenne – wspominaĹ‚a moja babcia. Przepisy Ĺ›ledziowe zamieĹ›ciĹ‚ ktoĹ› podpisany M
2 Zapisać
Kuchnia Polska XXI wieku. Amaro

Kuchnia Polska XXI wieku. Amaro

No może zupa ogórkowa nie jest robiona tak jak robiła moja Babcia, ale na pewno chciałabym choć raz spróbować kuchni Pana Amaro
0 Zapisać
Babeczki z miodem gryczanym i orzechami

Babeczki z miodem gryczanym i orzechami

Od dziecka jedliśmy miody z takich miejsc – siostra babci miała przedwojenną pasiekę na wsi, przyjaciel dziadka trzymał ule w środku lasu
0 Zapisać
Z menu Napoleona

Z menu Napoleona

Podejrzewam, Ĺźe zaczerpniÄ™te z przedwojennej prasy, ale przepisane „po swojemu”. A zaczerpnęłam go z przywiezionej podczas minionych wakacji z Francji ksiÄ…Ĺźki kucharskiej o kuchni jakiejĹ› francuskiej babci
0 Zapisać
Domowe łazanki orkiszowe z młodą kapustą i pieczarkami

Domowe łazanki orkiszowe z młodą kapustą i pieczarkami

U mnie w domu pamiętam, że w niektóre niedziele, kiedy to cała rodzina gromadnie zjeżdżała się na obiad, prababcia Bronisława wyjmowała bardzo starutką maszynkę, którą mocowało się na stole w przedwojennej kuchni i w niej kręciliśmy makaron
0 Zapisać
Sprawdzone przepisy na Tłusty Czwartek i karnawał.

Sprawdzone przepisy na Tłusty Czwartek i karnawał.

pączki z ziemniakami, które chwali nawet moja Babcia oraz przedwojenne faworki, które są w miarę prostym przepisem na tę pyszność i moim skromnym zdaniem receptura jest po prostu super (zawsze możecie je ładnej zwinąć
0 Zapisać
2015 - podsumowanie.

2015 - podsumowanie.

Jedno jest pewne- to unikat ,a o jego wielkość i przepych można tylko wspominać oglądając przedwojenne zdjęcia
0 Zapisać
Przyczynek do pierogologii stosowanej

Przyczynek do pierogologii stosowanej

kolejne przedwojenne wydanie tej ksiąşki przygotowała do druku właśnie Pani Elşbieta, oczywiście w przepisy nie ingerując
0 Zapisać
CHLEB ĹťYTNI TRADYCYJNY

CHLEB ĹťYTNI TRADYCYJNY

Najprawdopodobniej mąka jest naprawdę żytnia, a nie jakieś pszenżyto GMO, mleko jest ich własne, wiejskie, bez konserwantów i własny zakwas a chleb pieczony wg przepisu przedwojennego, wg którego piekła go moja babcia, mama i cała nasza rodzina pochodząca z okolic Wielunia… Chleb nawet czerstwy jest smaczny…
0 Zapisać
Mus czekoladowy z jeżynami

Mus czekoladowy z jeżynami

Babciu o kogo naj, naj najciekawszego spotkałaś w swojej pracy zawodowej. Będzie im przypominać jaką wspaniałą Babcię mieli
0 Zapisać
Konfitura z płatków róży. Najłatwiejsza i najlepsza.

Konfitura z płatków róży. Najłatwiejsza i najlepsza.

Jeśli nie masz makutry, pożycz ją od Mamy albo od Babci albo od Sąsiadki. Tak, żeby Twoja Babcia nie musiała się za Ciebie wstydzić
0 Zapisać
Co zjeść w Białymstoku

Co zjeść w Białymstoku

Przywędrował do przedwojennego Białegostoku z Macedonii. Moja babcia zawsze wspominała, że w sobotę rano Żydówki przychodziły z koszykiem pełnym świeżych, pachnących bułek
0 Zapisać
Oponki są retro i film

Oponki są retro i film

Retro jedzenie też jest potrzebne jak mądrości Babci czy stare książki kucharskie. Wiadomo że oponki są retro a ja kocham wszystko co jest retro
0 Zapisać
O gościach. Plus mięso po burgundzku

O gościach. Plus mięso po burgundzku

Przepis wzięłam z francuskiej ksiąşki opisującej potrawy babci. Dawniej przyjmowanie gości było całą sztuką
0 Zapisać
Nugat orzechowy

Nugat orzechowy

Zdaje się, że pochodzi ze staruteńkiej, bardzo pożółkłej książki kucharskiej, ale może było jakieś przedwojenne jej wydanie
0 Zapisać
O chlebie słów kilka...i moje ulubione przepisy na domowy bochenek.

O chlebie słów kilka...i moje ulubione przepisy na domowy bochenek.

Pyszny, wilgotny lekko kwaskowy razowiec, taki ''przedwojenny', jakby to moja babcia powiedziała. ) Poniżej zamieszczam wszystkie niezbędne informacje i odnośniki, jak również moje ulubione przepisy