Przepis na przedwojenna

Przedwojenny barszcz czerwony

Przedwojenny barszcz czerwony

Przed wojną chyba inaczej czas liczono, bo przepis na barszcz czerwony jest pracochłonny. Jednak ostateczny efekt jest taki, şe nie sposób obok tego przepisu przejść obojętnie
Przedwojenna zupa chlebowa

Przedwojenna zupa chlebowa

Przyznaję, że hasło „Kuchnia polska” kojarzy mi się głównie ze schabowym (a ten z kolei budzi we mnie lekkie obrzydzenie)
Dieta gwiazd przedwojennych

Dieta gwiazd przedwojennych

Po świątecznych mazurkach i indykach czas się wziąć za wiosenną odnowę. Za swój wygląd i wagę
Gęś listopadowa

Gęś listopadowa

Tradycyjnie podaję gęś na św. Marcina. To obyczaj niemiecki, ale takşe skandynawski, no i nasz, polski
Babcine ciasteczka z maszynki

Babcine ciasteczka z maszynki

„Dom babci otoczony był starymi lipami rosnącymi wzdłuż szarego. płotu. Wchodziło się do niego przez mały drewniany ganeczek z misternie
Buza czyli napój z kaszy jaglanej

Buza czyli napój z kaszy jaglanej

Buza to lekko sfermentowany, kwaskowaty napój bezalkoholowy na bazie kaszy jaglanej, przywieziony do Polski przez Macedończyków, przed II Wojną Światową
Brazylijskie bułeczki

Brazylijskie bułeczki

"Jak posiejesz, to zbierzesz" mówi brazylijskie przysłowie. Kraina obfitości mlekiem i miodem płynąca - tak wygląda Brazylia, którą oglądam oczami tłumaczki z portugalskiego Elżbiety Reis
Deser z kaszy manny – legumina

Deser z kaszy manny – legumina

Można go przygotować z ekspresowej kaszki, ale polecam przygotować z tej prawdziwej i poczuć się odrobinę jak przedwojenna pani domu
Szparagowo- łososiowa rozpusta

Szparagowo- łososiowa rozpusta

Uciekam czasami od codziennego pośpiechu i wsiadam w pociąg, by pobyć trochę z rodziną. Bo nie ma to jak botwinka i kanapki przynoszone wieczorem, gdy kolejną godzinę siedzę przy komputerze a słowa jakoś nie pojawiają się w głowie
Przetwory na zakończenie zimy

Przetwory na zakończenie zimy

Wszystkie doświadczone gospodynie i ich dzieci wiedzą, şe najlepszym czasem na robienie przetworów z owoców lub warzyw jest późne lato i potem prawie cała jesień
pączki dziadka Kazika

pączki dziadka Kazika

Dziadek Kazik był z zawodu dyrektorem. I oszałamiająco pięknym mężczyzną. Niestety, nastawiony był do życia hedonistycznie i to go stosunkowo wcześnie postawiło przed bramą Świętego Piotra
Nie dla kota bliny

Nie dla kota bliny

Bliny gryczane nie są przekąską ekspresową - potrzebują czasu na wyrośnięcie ale na pewno warto poświęcić im chwilę
WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Od początków XX wieku fundamentem postnej wieczerzy wigilijnej była ryba. Dziś większość osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale to śledź jest rybą tradycyjnie znacznie dłużej goszczącą na naszym świątecznym stole
Ĺšledzie razy trzy

Ĺšledzie razy trzy

Jest czas jedzenia mięs, jest czas jedzenia ryb. Wśród nich szczególne miejsce w kuchni polskiej zajmował i zajmuje śledź