Przepis na prowansalski

Prowansalski chleb wiejski

Prowansalski chleb wiejski

240 ml letniej wody 1,5-2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich   Do miski wsypać kaszę i mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać niewielką ilością wody, tak, żeby dało się placami wyrobić zaczyn. 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
4 0
prowansalski tort

prowansalski tort

A u mnie w temacie tort prowansalski. W cotygodniowej akcji "Ciasto na niedzielę" mamy aktualnie temat Wypieki z białek
2 0
Prowansalski krem z cukinni, wegetariański, dla malucha i nie tylko

Prowansalski krem z cukinni, wegetariański, dla malucha i nie tylko

200 g zamrożona, ale jak najbardziej mile widziana świeża, zwłaszcza w okresie letnim)3 spore marchewki3 ziemniaczki 1 pietruszkapół selera1 mała cebula2 ząbki czosnkuolej kokosowytymianekgałka muszkatołowa kurkumaimbirsólmieszanka ziół prowansalskichszczypta papryki słodkiej odrobina soku z cytryny2 jajka kaszka manna orkiszowa pełnoziarnistaWarzywa myjemy i obieramy, kroimy drobno, by jak najszybciej się ugotowały
2 0
Chleb prowansalski z dziugasem i sezamem

Chleb prowansalski z dziugasem i sezamem

Chlebek prowansalski wejdzie na stałe do mojego repertuaru. 2 łyżki ziół prowansalskich. Posypać na całej powierzchni całością startego sera żółtego, 2 łyżkami dziugasa i ziołami prowansalskimi. 2 łyżki ziół prowansalskich
1 0
Flaczki prowansalskie

Flaczki prowansalskie

Dzisiaj prezentuję flaczki w prowansalskim stylu w gęstym pomidorowym bulionie. 1 łyżeczka ziół prowansalskich. Warzywa podlewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz wcześniej przygotowane flaczki. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
0 0
Prowansalskie ciasto drożdżowe

Prowansalskie ciasto drożdżowe

Klasyczne francuskie ciasto drożdżowe, z którego można piec strucle, ciasteczka oraz bułeczki. Mi najbardziej smakuje z kruszonką, najsmaczniejsze jest pierwszego dnia po upieczeniu, chociaż jak to ciasta drożdżowe i kilka dni później jest pyszne w szczególności w towarzystwie ciepłego mleka
0 0