Przepis na prodiż przepisy

Udka drobiowe z prodiża

Udka drobiowe z prodiża

Pewnie nie wszyscy posiadacie takie wspaniałe urządzenie jak prodiż, ale podam Wam sposób na przepyszne mięsko przygotowane w prodiżu
Jabłecznik na prodiż

Jabłecznik na prodiż

Ja ciasto upiekłam w prodiżu, ale oczywiście w piekarniku też można. Witajcie. Wracamy po długiej nieobecności z ciachem, które uda się nawet początkującej pani domu
Prosty chleb z prodiża

Prosty chleb z prodiża

Po tym czasie chleb nacinamy i wkładamy do nagrzanego prodiża. Spóźniłam się z tym wpisem, dzień chleba był przedwczoraj, no ale nie zapomniałam  Chlebek wyszedł bardzo dobry , na następny dzień też był nie najgorszy
Domowa pizza z prodiża

Domowa pizza z prodiża

Wspólne gotowanie jest tu ważniejsze niż przepis i zostawi we mnie ślad znacznie trwalszy niż oparzenia od pokrywy prodiża
Szarlotka z prodiża

Szarlotka z prodiża

Taką tradycją "babcinej" kuchni jest też prodiż, który przecież jest jeszcze tak często obecny w naszych kuchniach
Brioszki z rodzynkami pieczone w prodiżu

Brioszki z rodzynkami pieczone w prodiżu

Upieczone w fantastycznym prodiżu, który kocham. Jeśli pieczesz w prodiżu. Przykryj prodiż pokrywą i poczekaj, aż bułki wyrosną (zajmie to 30-60 minut) i wyraźnie powiększą swoją objętość. Włącz prodiż i piecz 15 minut (opcja
Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami

Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami

Po przełożeniu do prodiża posypałam jeżynami i malinami oraz kruszonką - trzymałam przykryte ściereczką w takim miejscu , gdzie padały na nie promienie słońca - około 20 min
Murzynek z bakaliami

Murzynek z bakaliami

Bardzo dobry jest również z prodiża. Przepis na tego murzynka znalazłam kiedyś tutaj i od tej pory innego nie robię
Schab słodko-ostro-jesienny

Schab słodko-ostro-jesienny

w prodiżu ciężko jest uzyskać przypieczoną skórkę na mięsie, stąd jasny kolor po upieczeniu. Wrzucić do prodiża
Tarta fistaszkowa z karmelem

Tarta fistaszkowa z karmelem

Pierwszy raz zrobiłam je gdy miałam 15 lat, wtedy to jeszcze używałam prodiża. Tartę przygotowałam na bazie maślanego ciasta kruchego
Pasztet bez mięsa - warzywny

Pasztet bez mięsa - warzywny

Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona cebulę połączyć i dobrze wymieszaćDosypać stopniowo kaszę lub bułkę, sól, pieprz, zioła, gałkę i wymieszaćBiałka oddzielić od żółtek i ubić na pianę , a żółtka dodać do masy Wlać stopniowo olej i dokładnie wymieszaćUbite białka dołożyć do całości i starannie wymieszaćPrzełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większejJa piekłam w prodiżu ponad godzinę - 70 min