Przepis na potrawy z ligawy

22 Zapisać
Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z cebulką i boczkiem w sosie własnym - przepis

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z cebulką i boczkiem w sosie własnym - przepis

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić tradycyjne zrazy wołowe - mięsko będzie miękkie i soczyste a sos naprawdę bardzo aromatyczny
12 Zapisać
Wysokobiałkowa i niskokaloryczna! Potrawka z wołowiny z fasolą w sosie pomidorowym w wersji fit ! Aromatyczna, wyrazista, sycąca!

Wysokobiałkowa i niskokaloryczna! Potrawka z wołowiny z fasolą w sosie pomidorowym w wersji fit ! Aromatyczna, wyrazista, sycąca!

Takie mięso do tego dania się absolutnie nie nadaje i jeśli takowe dodacie, zepsujecie cały smak potrawy
4 Zapisać
bitki wołowe tradycyjne

bitki wołowe tradycyjne

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę. pieprz. Kotlety lekko rozbijamy /ja rozdusiłam dłonią /
4 Zapisać
BITKI Z KURKAMI

BITKI Z KURKAMI

Sezon grzybowy się zaczął więc i potrawy z udziałem plonów leśnych zagościły u mnie na obiad. Bardzo lubimy bitki wołowe klasyczne, ale tym razem w wersji z kurkami
3 Zapisać
Jak jeść zdrowo i oszczędnie?

Jak jeść zdrowo i oszczędnie?

Może stać w chłodnym miejscu znacznie dłużej, a podczas doprawiania jakiegoś sosu, puree czy zupy po prostu odkrawam kawałek i wrzucam do ciepłej potrawy
3 Zapisać
Pieczeń wołowa nadziewana owocami z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów

Pieczeń wołowa nadziewana owocami z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów

Warto zastanowić się czy potrawy, które gotujemy w domu są dla nich odpowiednie albo czy sami dobrze się odżywiają
2 Zapisać
Zrazy mojej mamy

Zrazy mojej mamy

Przedwczoraj kupiłam świeżą młodą wołowinę i pierwsze, co mi przyszło na myśl, żeby z niej ugotować, były te zrazy
2 Zapisać
Esencjonalny rosół wołowo-drobiowy z lubczykiem i z kluseczkami mięsnymi

Esencjonalny rosół wołowo-drobiowy z lubczykiem i z kluseczkami mięsnymi

Doszło o mnie, że w swoich przepisach zawsze podaję, by dodać do potrawy taką to a taką ilość bulionu, a nigdy nie napisałem, jak taki bulion zrobić
1 Zapisać
Svíčková na smetaně - czeska wyborna pieczeń wołowa na śmietanie

Svíčková na smetaně - czeska wyborna pieczeń wołowa na śmietanie

Dziś czeski klasyk, pieczeń wołowa w śmietanie. Danie to jest źródłem wielu sporów wśród czeskich kucharzy, więc potraktowałam je trochę jak nasz bigos - z kilku przepisów wybrałam te elementy, które najbardziej mi odpowiadały
1 Zapisać
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku z szalotką

Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku z szalotką

świeża natka pietruszki. pieprz - pól łyżeczki. kilka gałązek tymianku ( u mnie jest to suszony tymianek)
0 Zapisać
Karminadel czyli kotlet mielony inspirowany kuchnią mojej babci.

Karminadel czyli kotlet mielony inspirowany kuchnią mojej babci.

Moja kochana babcia była tą osobą, która zaszczepiła u mnie miłość do gotowania. Jej kuchnia była bardzo eklektyczna
0 Zapisać
Tatar – danie dla prawdziwych mężczyzn

Tatar – danie dla prawdziwych mężczyzn

Podstawą udanej potrawyzioła, wyłącznie świeże zioła. Jestem wielkim przeciwnikiem używania innego gatunku mięsa, jak na przykład ligawy
0 Zapisać
Belgijskie menu filmowe

Belgijskie menu filmowe

Opisane potrawy potraktowałam jako wskazówki do wariacji na temat kuchni belgijskiej. Dlaczego menu belgijskie
0 Zapisać
Zrazy

Zrazy

potrawy, dania które nie proszą się o zmiany, nie zawsze. ) Ale sama też zjem z chęcią zrazy. A jeszcze z kaszą gryczaną i ogórkiem
0 Zapisać
Chili con carne

Chili con carne

W chili con carne chodzi nie tylko o smak (nieporównywalny z niczym), ale o cudowne kontrasty, które ja w kuchni ubóstwiam
0 Zapisać
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym

Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym

Trzeba też umieć kupić odpowiedni kawałek mięsa wołowego, bo nie każdy nadaje się do konkretnej potrawy
0 Zapisać
Warsztaty w Akademii Przyjemnego Gotowania

Warsztaty w Akademii Przyjemnego Gotowania

Ogólnie powiem, że było bardzo smacznie, ale nie wracam na razie do tej potrawy. Pewnego piątkowego wieczoru, końcem stycznia miałam okazję wziąć udział w warsztatach w Akademii Przyjemnego Gotowania we Wrocławiu
0 Zapisać
Chili con carne z kakao

Chili con carne z kakao

Do tej potrawy użyłem kakao Amaro z linii dla profesjonalistów Horeca Select dostępnego w Makro (jego nazwa nie ma nic wspólnego ze znanym Wojciechem Modestem