Przepis na potrawy z królika

82 Zapisać
Królik duszony w winie z rozmarynem

Królik duszony w winie z rozmarynem

Królika poporcjować, posolić i popieprzyć. Padło na dawno nieobecnego w mojej kuchni królika. Upały zelżały, radość gotowania wróciła, tak jak i radość jedzenia
13 Zapisać
Królik w marynacie z cytrusów z czarnymi oliwkami i tymiankiem

Królik w marynacie z cytrusów z czarnymi oliwkami i tymiankiem

Skusiły mnie dodatki smakowe, połączenie cytrusów, świeżego tymianku i oliwek z delikatnym mięsem królika (mięso królika możecie zastąpić też kurczakiem)
9 Zapisać
Królik w sosie własnym - delikatne chude mięso

Królik w sosie własnym - delikatne chude mięso

Do tego typu mięsa najbardziej pasują buraczki tarte aczkolwiek kiszony ogórek w plasterkach z dodatkiem cebulki również podkręci smak potrawy
3 Zapisać
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

Dania z królika dosyć często goszczą na moim stole. Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska
3 Zapisać
Delikatny królik duszony w cytrusach

Delikatny królik duszony w cytrusach

Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. W czasie pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania
2 Zapisać
KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI BEER BRAISED RABBIT WITH PRUNES

KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI BEER BRAISED RABBIT WITH PRUNES

Co prawda większość sklepów jest zamknięta i trzeba polegać na własnych zapasach, ale to też pomaga stworzyć nowe potrawy
1 Zapisać
Królik po myśliwsku

Królik po myśliwsku

No, jeszcze gdzieś po drodze warto ugotować ziemniaki Pewne jest jednak, że brak czasu rzadko będzie w przypadku tej potrawy trafną wymówką…
1 Zapisać
Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką

Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką

Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. O jedzeniu nie zawsze trzeba myśleć "szkoda takiego ładnego zwierzątka, takie puszyste i miękkie futerko
1 Zapisać
Królik smażony z czosnkiem i winem

Królik smażony z czosnkiem i winem

W hiszpańskiej kuchni mięso z królika jest bardzo popularne i lubiane. Królika poćwiartować i umyć pod bieżącą wodą
0 Zapisać
Potrawy pasujace do białego wina oraz zaproszenie do konkursu

Potrawy pasujace do białego wina oraz zaproszenie do konkursu

Jeśli podajemy jedno wino, dobieramy je do głównej potrawy. Z win najbardziej lubię białe i takie też najczęściej kupuję
0 Zapisać
Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem

Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem

akcje pod tytułem „Nienudne mięso z królika”. W ostatnim czasie zaprzyjaźniony blog Mała Łyżeczka zorganizował
0 Zapisać
Królik ze stanu Bahia (Coelho a baiana)

Królik ze stanu Bahia (Coelho a baiana)

Mięciutkie mięsko z królika uduszone w dobrej wiejskiej śmietanie jest chyba najmilej wspominanym przeze mnie smakiem dzieciństwa
10 Zapisać
Pyszne ragoût z królika

Pyszne ragoût z królika

Mój sposób przygotowania potrawy (a właściwie wyłącznie punkt czwarty opisu) dotyczy slowcookera, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją w piekarniku
3 Zapisać
Balotyna z combra królika z kaszanką. Barwy Prowansji.

Balotyna z combra królika z kaszanką. Barwy Prowansji.

Jeśli się nie zjawią tym lepiej, bo sami staniecie się beneficjentami pysznej potrawy. Combra królika lubimy nad wyraz, bo mięso to zacne, o ile zostanie odpowiednio ugotowane
1 Zapisać
Pasztet z królika

Pasztet z królika

Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy
0 Zapisać
Rosół z królikiem

Rosół z królikiem

comber i udo królika, kurzy korpus, porcja rosołowa z gęsi. por ( część biała i zielona). ziele angielskie, liście laurowe, przyprawa rosołowa, pieprz
0 Zapisać
Przepis na Klops z królika

Przepis na Klops z królika

Wbrew pozorom przygotowanie potrawy nie jest trudne. Oto klops z królikaaromatyczny sposób podania pieczonego mięsa z dodatkami
23 Zapisać
Pörkölt

Pörkölt

Nyúlpörkölt – z królika. To potrawa rodem z Węgier - u nas nazwano by ją po prostu gulaszem. Ciocia Wiki mówi, że  "Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach