Przepis na potrawy z karkówki

6 Zapisać

Karkówka z cynamonem

karkówka - około 1 i 1/2 kgboczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowyziemniaki marchew, liście kapustycebula, jabłkosól, pieprz, olejcynamon, ziarna jałowcawino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwiePrzygotowanie. Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc)Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew i cebule pokroić w talarkiNa dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie )Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapustyNa tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie )Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartkiObficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winemTak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzinOd czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winemMięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkieJeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry, a na cieńsze uda się dopiero na zimno
Więcej przepisów na %s strony