Przepis na potrawy z chleba

30 Zapisać
Chleb otrębowy

Chleb otrębowy

Lecz ja nie o diecie chciałam pisać jako takiej lecz o tym, że wiele przepisów z książki Pierra Dukana wypróbowałam i świetnie się sprawdzają nie jako składniki diety lecz jako potrawy pełne białka czy błonnika, czyli tego, z czego warto zrobić sobie od czasu do czasu "zastrzyk"
7 Zapisać
Chleb z mąką kukurydzianą

Chleb z mąką kukurydzianą

po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminkuPrzygotowanie. 2 łyżki oleju i 2 łyżki cukru lub miodu1 i 1/2 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej3 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soliokoło szklanki letniej wodydodatki. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnieWlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamyDodajemy olej, sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużoCiasto musi mieć konsystencję zwięzłąMoje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8  godzin, piekę w automacie. 1/2 szklanka mąki pszennej. 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej. 3/4 szklanki mąki żytniej. 3 łyżki mąki kukurydzianej. 1 łyżeczka suchych drożdży
Więcej przepisów na %s strony