Przepis na potrawy z brukwi

Więcej warzyw (14). Brukiew

Więcej warzyw (14). Brukiew

Dzisiaj na brukiew moĹźemy zaprosiÄznajomych lub ukochanÄ… osobÄ™, o ile lubi potrawy niebanalne. MoĹźna jÄ… przyrzÄ…dzać tak jak marchew, a takĹźe przyrzÄ…dzaÄz gotowanej brukwi purĂŠe , wymieszane z purĂŠe ziemniaczanym
Mintaj w panierce i tłuczona brukiew z masłem ..zdrowe i lekkie

Mintaj w panierce i tłuczona brukiew z masłem ..zdrowe i lekkie

Ostatnio w jakiejś historycznej książce dorwałam wzmiankę o brukwi tłuczonej z masłem i postanowiłam spróbować , tej antycznej potrawy, tym bardziej ,że wysiałam trochę brukwi dla mojego zwierzyńca i nadszedł czas ją wykopać Sama brukiew to nie obiad , ale z mintajem w chrupiącej panierce
ZUPA KREM Z BRUKWI

ZUPA KREM Z BRUKWI

W planach - inne potrawy. Tym razem na zupę-krem z brukwi. Dzisiaj wstawiam kolejny przepis. duże brukwie. A jeśli już ktoś je kojarzy, to najczęściej z tym, że zupę z brukwi podawali Niemcy jeńcom obozów koncentracyjnych
Cykoria duszona w maśle

Cykoria duszona w maśle

Kolejne niezbyt łatwe i niezbyt popularne warzywo (po brukselce, brukwi i modnym jarmużu). Im dłużej trwa zima, tym bardziej się skupiam na takich wyzwaniach, opierając pokusie kupowania importowanych kalafiorów, brokułów, cukinii czy pomidorów
Chrupiąca sałatka z buraka i jabłka

Chrupiąca sałatka z buraka i jabłka

Oprócz buraka i jabłka, które występują tu w roli głównej dodałam trochę startej brukwi. To chyba uniwersalna reakcja, że gdy kończy się długa zima nasze ciało insynktownie domaga się lekkich, kolorowych dań pełnych dobroczynnych minerałów i witamin
Więcej warzyw (12). Rzepa

Więcej warzyw (12). Rzepa

Na ucztach wystawnych, u dworu cesarskiego, ksiąşęcego, lub biskupiego, zastawiano potrawy, zawsze liczne bardzo, tłuste, przyprawne do przesady korzeniami, z dalekiego Wschodu za pośrednictwem Włoch sprowadzonemi
Zimowa zupa brukwiowa

Zimowa zupa brukwiowa

Są takie potrawy, które najlepiej smakują zimą. Moja babcia zawsze gotowała zupę brukwiowa w okresie od jesieni do wiosny ( brukiew doskonale sie przechowuje w piwnicy)
Zdrowe Książki Kulinarne

Zdrowe Książki Kulinarne

Tak więc jeśli lubisz próbować nowe, lubisz niebanalne potrawy to jest książka właśnie dla Ciebie. Choć postanowiłam mocno rozglądać się za Brukwią, Pasternakiem i Skorzonerą, nabrałam wielką ochotę poznać smak tych warzyw
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, miodzie pitnym z czarnym bzem

Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, miodzie pitnym z czarnym bzem

Następnie mięso i warzywa umieścić razem w garnku, jeśli były obsmażane w innym naczyniu, zdeglasować je (pozostałości po smażeniu zalać szklanką wina, zagotować, przemieszać i takie wino z resztkami po smażeniu dodać do potrawy), wlać do potrawy wszystkie płyny, jeśli policzki nie są przykryte, doleć wody lub bulionu wołowego
Mikroelementy

Mikroelementy

niedobory cynku może powodować kwas fitynowy, niektóre potrawy bogate w błonnik również mogą wiązać cynk w przewodzie pokarmowym i zaburzać jego wchłanianie