Przepis na potrawy z łososia norweskiego

Wiosenna aura w kuchni

Wiosenna aura w kuchni

Bieżące miało na celu zaprezentowanie dziennikarzom i blogerom produkty, z których w oparciu o specjalnie przygotowane przepisy przygotowywaliśmy przekąski i delikatne dania – potrawy idealne na zbliżające się coraz cieplejsze dni
TAO by Zen - Teppanyaki & More

TAO by Zen - Teppanyaki & More

Wszystkie przygotowane w ten sposób potrawy są lekkie, a zarazem pełne smaku i barw. Dziś zabieram was na spotkanie z kuchnią Dalekiego Wschodu
Bożonarodzeniowe potrawy z całego świata

Bożonarodzeniowe potrawy z całego świata

Co kraj, to obyczaj, a w każde święta jest to obyczaj obowiązkowo pyszny. Poznaj bożonarodzeniowe zwyczaje przy stołach naszych bliższych i dalszych sąsiadówObiad z mięsem w roli głównejFoie grasNajważniejszym posiłkiem świąt francuskich nie jest wigilia, tylko uroczysty bożonarodzeniowy obiad
Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

wędzone na gorąco, wędzone na zimno, pieczone, smażone, gotowane, itp. Dlatego przeglądając sobie przepisy tej kuchni natrafiłam na ten przepis i wydał mi się tak banalny i prosty, iż postanowiłam, że z niego skorzystam
Lato w fioletach III. Nowa książka Sophie Dahl i bakłażan (znowu).

Lato w fioletach III. Nowa książka Sophie Dahl i bakłażan (znowu).

Dużo jest też przepisów na potrawy z ryb. zupa dyniowa z dodatkiem sherry i parmezanu, sałatka z makaronu soba, tęczowych warzyw z dressingiem sezamowym, beef Stroganoff, steki z łososia z marynatą wasabi, burgery z ciecierzycy z sosem tahini, kurczak norweskiej babci Sophie, sałatka z brązowego ryżu, kaszy jęczmiennej i żurawin, quiche z chrupiącym bekonem i karmelizowaną cebulą, paluszki rybne z sosem tartare, halibut z sosem szczawiowym, pannacotta z suszonymi morelami moczonymi w Armagnacu
Małe rybki, śledziowy chrust

Małe rybki, śledziowy chrust

A potem przyszła moda na łososia norweskiego (nie bałtyckiego) i Polacy zapomnieli o śledziu, dorszu i flądrach, co dopiero wspomnieć o rybach słodkowodnych
Crust & Dust na piwnych warsztatach

Crust & Dust na piwnych warsztatach

ostudzi też potrawy pikantne. - cielęce kotleciki w ziołowej skorupce z sałatką z pieczonych warzyw- grillowane steki z łososia norweskiego z pikantną salsą pomidorową- karmelizowane pory zawinięte z serem brie w jagnięcej szynce- fondue serowe z ostrą papryką i kawałkami chleba do maczania- żeberka ze świni złotnickiej w sosie BBQ na bazie piwa- stek z sezonowanego antrykotu z sałatką z rukoli- gulasz jagnięcy duszony w ciemnym piwie z dodatkiem ziaren kawy- chrupiące skrzydełka w miodowo-kolendrowej pikantnej panierce- kurczę zagrodowe duszone z warzywami w piwie- sałatka z buraczków, bundza, orzechów laskowych i rukoli- halibut gotowany na parze w liściach szpinaku z sosem jajecznymNiebanalne, niezbyt skomplikowane technicznie, a ponad wszystko smakowite