Przepis na podudzie z indyka potrawy

1 Zapisać
Więcej warzyw (12). Rzepa

Więcej warzyw (12). Rzepa

KaczkÄzastÄ…piĹ‚am dwoma podudziami z indyka, ktĂłre wyjęłam z zamraĹźarki. Na ucztach wystawnych, u dworu cesarskiego, ksiąşęcego, lub biskupiego, zastawiano potrawy, zawsze liczne bardzo, tĹ‚uste, przyprawne do przesady korzeniami, z dalekiego Wschodu za poĹ›rednictwem WĹ‚och sprowadzonemi
2 Zapisać

Tabele kaloryczne

WarzywaProdukt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze Bób 88 7 14 1 Brokuły 27 3 5,2 0,4 Brokuły mrożone 24 2,7 4,7 0,4 Buraki 46 2 10 0 Buraki zasmażane 83 1,6 8,7 5,5 Buraki mrożone, puree 34 1,6 8,6 0,1 Brukselka 37 4,7 8,7 0,5 Brukselka mrożona 36 4,5 8,4 0,5 Cebula 37 1 7 1 Chrzan 67 4,5 18,1 0,6 Cukinia 15 1,2 3,2 0,1 Ćwikła 41 1,6 10,2 0,1 Czosnek 146 6,4 32,6 0,5 Dynia 28 1,3 7,7 0,3 Dynia, pestki 556 24,5 18 45,8 Fasola biała, suche nasiona 288 21,4 61,6 1,6 Fasola szparagowa 27 2,4 7,6 0,2 Fasolka szparagowa mrożona 24 2,2 6,8 0,2 Groch (suchy) 349 24 60 2 Groszek zielony 75 6,7 17 0,4 Groszek zielony mrożony 72 6,4 16,3 0,4 Groszek zielony konserwowy 63 4,9 15,8 0,2 Kalafior 31 2 5 0 Kalafior mrożony 20 2,2 4,5 0,2 Kalarepa 29 2,2 6,5 0,3 Kapusta biała 29 1,7 7,4 0,2 Kapusta czerwona 27 1,9 6,7 0,2 Kapusta pekińska 12 1,2 3,2 0,2 Kapusta włoska 38 3,3 7,8 0,4 Kapusta kwaszona 12 1,1 3,4 0,2 Marchew 41 1 9 0 Marchew mrożona 24 0,9 7,8 0,2 Marchew zasmażana 69 1 8,4 4,8 Ogórki świeże 15 1 3 0 Papryka czerwona 28 1,3 6,6 0,5 Papryka czerwona konserwowa 30 0,8 5 1,5 Papryka zielona 18 1,1 4,6 0,3 Pomidory 29 1 5 0 Por 24 2,2 5,7 0,3 Rzodkiewka 14 1 4,4 0,2 Sałata 14 1,4 2,9 0,2 Seler (korzeń) 21 1,6 7,7 0,3 Szczypiorek 29 4,1 3,9 0,8 Szpinak 16 2,6 3 0,4 Szpinak mrożony 15 2,3 2,7 0,4 Szczaw 21 1,1 4,9 0,8 Ziemniaki 87 2 20 0 Ziemniaki (młode) 69 1,8 16,3 0,1 Ziemniaki puree 90 2,1 18,4 1,4 OwoceProdukt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze Ananas 53 1 12 0 Ananasy, dżem niskosłodzony 157 0,2 38 0,1 Ananas, plastry w syropie 84 0,4 21 0,1 Arbuz 28 1 1 0 Awokado 160 2 7,4 15,3 Banany 105 1 24 0 Brzoskwinie 59 1 12 1 Brzoskwinie w syropie 73 0,4 18,2 0,1 Brzoskwinie, dżem niskosłodzony 155 0,5 38,3 0,1 Cytryny 46 1 9 0 Czarne jagody 45 0,8 12,2 0,6 Czarne porzeczki, dżem niskosłodzony 152 0,5 39,6 0,1 Czarne porzeczki, dżem wysokosłodzony 251 0,5 63,9 0,1 Czereśnie 55 1 12 0 Figi suszone 290 3,6 78 1,2 Grejpfrut 36 0,6 9,8 0,2 Gruszki 62 1 14 0 Jabłka 57 1 12 1 Jabłka pieczone 93 0,3 20,8 1,6 Jabłka suszone 238 2,1 62,3 2,1 Jagody, dżem niskosłodzony 153 0,3 38,2 0,2 Kiwi 56 0,9 13,9 0,5 Kiwi, dżem niskosłodzony 154 0,4 37,8 0,2 Maliny 63 2 12 1 Mandarynki 52 1 12 0 Morela 47 0,9 11,9 0,2 Morele suszone 284 5,4 72,2 1,2 Morele, dżem niskosłodzony 157 0,4 38,8 0,1 Nektarynka 48 0,9 11,8 0,2 Pomarańcze 51 1 11 0 Poziomki 33 0,8 8,3 0,5 Porzeczki białe 34 1 13,1 0,2 Porzeczki czarne 35 1,3 14,9 0,2 Porzeczki czerwone 31 1,1 13,8 0,2 Śliwki 70 1 16 0 Śliwki suszone 267 3,5 68,9 1,2 Śliwki, dżem niskosłodzony 153 0,3 37,9 0,1 Śliwki, dżem wysokosłodzony 251 0,3 62,1 0,1 Produkty zbożoweProdukt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze Bułka graham 198 10 40 1 Bułki kajzerki 296 7,5 59,4 3,6 Bułki maślane 326 7,7 61,8 5,9 Bułka tarta 363 10 76 2 Chleb graham 204 6 41 1 Chleb mazowiecki 248 6,3 56,3 1,4 Chleb pszenny 249 6,8 56 1,4 Chleb pumpernikiel 239 5 51 2 Chleb żytni jasny 194 13 43 1 Chleb żytni pełnoziarnisty 237 6,7 53,9 1,8 Chleb żytni razowy 223 5,6 51,5 1,7 Chleb wiejski 239 5,8 55,1 1,3 Ciasto drożdżowe 290 7,4 47,7 8,2 Herbatniki kokosowe 473 6,4 59,8 25,2 Herbatniki z cukrem 460 6,7 70,7 17,2 Herbatniki sezamowe 503 8,1 55,7 28,6 Kasza jaglana 354 11 71 3 Kasza jęczmienna pęczak 334 8,4 74,9 2 Kasza gryczana 336 12,6 69,3 3,1 Kasza perłowa 347 7 75 2 Kasza manna 352 9 76 1 Makaron bez jajek 368 9 74 2 Makaron 2-jajeczny 373 11 72 3 Makaron 4-jajeczny 377 12 76,2 3,4 Mąka pszenna typ 500 342 9,2 75 1,2 Mąka pszenna typ 550 342 9,4 74 1,6 Mąka ziemniaczana 339 9 84 0 Płatki owsiane 390 12 69 7 Płatki jęczmienne 355 9,8 79,4 3,6 Płatki kukurydziane 363 6,9 83,6 2,5 Płatki pszenne 351 9 81 3 Płatki żytnie 343 6,4 82,6 3,2 Ryż biały 344 6,7 78,9 0,7 Ryż brązowy 322 7,1 76,8 1,9 MięsoProdukt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze Baranina (udziec) 234 18 0 18 Cielęcina (chuda, bez kości) 108 20 0 3 Cielęcina (łopatka) 106 19,9 0 2,8 Cielęcina (sznyclówka) 105 20,5 0 2,4 Dorsz świeży (bez skóry) 69 16 0 1 Dorsz z rusztu 172 22,1 0,6 9,1 Dorsz wędzony 94 22,1 0 0,5 Flaki 48 16 0 2 Flądra świeża 83 16,5 0 1,8 Gęś, tuszka 339 14,1 0 31,8 Jaja 139 12,5 0,6 9,7 Jaja (gotowane) 109 9,8 0,5 7,6 Jajecznica 119 9,8 0,5 8,7 Indyk 173 24 0 9 Indyk (piersi bez skóry) 84 19,2 0 0,7 Indyk (podudzie) 142 15,7 0 8,9 Kabanosy 326 27,4 0 24,3 Kabanosy z kurczaka 247 22,8 0,1 17,4 Kaczka 277 18 0 23 Karp 102 16 0 4 Kiełbasa parówkowa 323 11 0 31,5 Kiełbasa myśliwska sucha 291 27,8 0 20,1 Kiełbasa zwyczajna 209 17,6 0 15,6 Kotlet mielony z mięsa mieszanego 284 13 11,8 21,1 Kotlet schabowy panierowany 351 19 15,9 24,1 Królik 156 21 0 8 Kura, tuszka 202 18,5 0 14,3 Kurczak chudy 119 23 0 3 Kurczak pieczony 179 16,4 0,1 12,7 Kurczak, mięso z piersi bez skóry 99 21,5 0 1,3 Kurczak, mięso z uda ze skórą 158 16,8 0 10,2 Kurczak, skrzydło 186 19,2 0 12,2 Łosoś 201 19,9 0 13,6 Łosoś (z rusztu) 280 20,7 0,5 22,3 Łosoś (wędzony) 162 21,5 0 8,5 Parówki 342 9,5 0 34,3 Parówki (z kurczaka) 259 11 4 22,5 Tuńczyk (w oleju) 190 27 0 9 Tuńczyk (w wodzie) 96 21 0 1,2 Wątroba cielęca 124 19,2 4 3,3 Wątroba wieprzowa 129 20 2 5 Wątróbki drobiowe 136 19 1 6 Wieprzowina (schab) 174 21 0 10 Wołowina (polędwica) 112 20 0 4 Żołądki drobiowe 93 11 0 1 Produkty mleczneProdukt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze Jogurt 2% tłuszczu 60 4 6 2 Jogurt bananowy 1,5 % 70 3,7 10,4 1,5 Jogurt jagodowy 1,5 % 62 3,7 8,8 1,5 Jogurt morelowy 1,5 % 63 3,7 8,9 1,5 Jogurt truskawkowy 1,5 % 60 3,7 8,2 1,5 Jogurt wiśniowy 1,5 % 61 3,7 8,2 1,5 Lody śmietankowe 160 3 18 9 Maślanka 39 3 4 2 Mleko krowie 3,5% 61 3 4 3,5 Mleko krowie 2% 47 3 4 2 Mleko krowie 3,2% 60 3,3 4,8 3,2 Mleko krowie 0,5% 40 3,5 5,1 0,5 Mleko kozie 68 3,2 4,5 4,1 Mleko owcze 107 6 5,1 7 Mleko w proszku odtłuszczone 360 35,7 51,2 0,8 Mleko w proszku pełne 479 27 38,7 24 mleko pełne w proszku 479 27 39 24 Ser edamski tłusty 359 28 3 26 Ser gouda tłusty 354 29 1 26 Ser twarogowy chudy 99 19,8 3,5 0,5 Ser twarogowy półtłusty 133 18,7 3,7 4,7 Ser twarogowy tłusty 175 17,7 3,5 10,1 Serek homogenizowany tłusty 150 10 4 11 Śmietana 9% 108 3 4 9 Śmietana 18% 186 3 4 18 Śmietanka kremowa 30 % 290 2,2 3,1 30 Śmietanka do kawy 9 % 107 2,8 3,9 9 24 2,2 6,8 0,2 G. 33 0,8 8,3 0,5 Porzeczki. 34 1 13,1 0,2 Porzeczki. 35 1,3 14,9 0,2 Porzeczki. 202 18,5 0 14,3 Kurczak. 119 23 0 3 Kurczak. 179 16,4 0,1 12,7 Kurczak. 99 21,5 0 1,3 Kurczak. 158 16,8 0 10,2 Kurczak
Więcej przepisów na %s strony