Przepis na placek biszkoptowy

biszkoptowy placek z rabarbarem (na białkach)

biszkoptowy placek z rabarbarem (na białkach)

Witajcie w poniedziałkowy poranek. ) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem. Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem
Ekspresowy placek z wiśniami.

Ekspresowy placek z wiśniami.

gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu),. Bardzo dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę
Biszkoptowa rolada z truskawkami

Biszkoptowa rolada z truskawkami

Placek biszkoptowy przekładamy na ściereczkę kuchenną (wilgotną) do wystygnięcia lub zaraz po upieczeniu zwijamy biszkopt w roladę
Prosty placek ze śliwkami.

Prosty placek ze śliwkami.

Tym razem z dodatkiem fioletowych, uroczych krągłości, zatopionych w lekkim, biszkoptowym cieście. Zupełnym przeciwieństwem jest prosty placek z owocami, zakręcony na szybko, który na stół postawiła mama/babcia/ciocia Krysia, nikt za bardzo "nie rozpływa się" nad jego wyglądem, ale znika w mgnieniu oka, kawałek za kawałkiem i każdy pyta "co tak mało
Wykwintny placek wiśniowy

Wykwintny placek wiśniowy

Placek z wiśniami. Podpieczony spód posypujemy 2 -4 łyżkami bułki tartej, na to owoce wiśni, zalewamy ciastem biszkoptowym i w 160-180 stopniach pieczemy około 20 minut
Bezikowiec, czyli placek z bezami

Bezikowiec, czyli placek z bezami

Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. Wszystkim Paniom, w dniu ich święta, spełnienia marzeń
Przepis na placek ananasowo – kokosowy

Przepis na placek ananasowo – kokosowy

placek ananasowo – kokosowy. Dziś propozycja na letnie ciasto. placek ananasowo – kokosowy. Idealne lekkie ciasto biszkoptowe, którego zwieńczeniem jest masa budyniowa (ale nietypowa) oraz przepyszny, chrupki kokos
Tort z truskawkowym środkiem

Tort z truskawkowym środkiem

Skrapiamy dolny placek, a następnie rozprowadzamy na nim warstwę dżemu truskawkowego. Przygotowujemy roztwór cukru z wodą do skropienia biszkoptowych krążków (pół szklanki wody, łyżeczka cukru)