Przepis na pierogi staropolskie przepis

0 Zapisać

Pieróg Biłgorajski.

"Roślina zasługuje na szczere zainteresowanie w dzisiejszej dobie, chociażby z tego powodu, że wytwarza nasiona, które są surowcem do regionalnego wypieku, słynnego już w Unii Europejskiej - p i e r o g a b i ł g o r a j s k i e g o, arcydzieła staropolskiej kuchni na świąteczne dni, wypiekanego ongiś na specjalne okazje
13 Zapisać

Barszcz z uszkami

Pod tym linkiem znajdziecie przepis na wyśmienity  czerwony barszcz. Przepis na uszka z grzybami. Jest to wersja nieco uproszczona, porównując do tej staropolskiej, ale nie każdy ma czas przed świętami robić własny 3-dniowy zakwas buraczany. Następnie bierzemy je na ręce i nakładamy na środek 1/2 łyżeczki farszu, zalepiamy jak pierogi i wokół małego paluszka obsypanego mąką łączymy końce
7 Zapisać

Sójki mazowieckie

Pierogi jako danie uważa się za potrawę staropolską co nie jest wcale prawdą. Na terenach wschodniego Mazowsza, szczególnie w okolicach Mińska Mazowieckiego, w gminie Cegłów, pieczone pierogi znane są i robione od bardzo dawna
Więcej przepisów na %s strony