Przepis na piernik dwutygodniowy

7 Zapisać
Piernik przekładany

Piernik przekładany

Na pierwszy ogień idzie piernik, który można upiec z dwutygodniowym wyprzedzeniem a dzień przed świętami wystarczy tylko przełożyć kremem
1 Zapisać
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska

Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska

W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte, tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji
0 Zapisać
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska

Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska

W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte, tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji
1 Zapisać
wigilia

wigilia

- ryba po wileńsku (moja specjalność)- zupa grzybowa z płateczkami- pierogi z kapustą i pierogi ruskie- groch z kapustą- karp w galarecie- barszcz czerwony i uszka z grzybami- smażony karp- makowiec (w tym roku ja piekłam i byłam z niego dumna)- piernik dwutygodniowy (moja specjalność)- kompot ze suszu
0 Zapisać

Piernik dwutygodniowy

(letnim budyniem przekładamy piernikowe blaty). ciasto piernikowe posmarowane powidłami + masa budyniowa letnia+ ciasto piernikowe posmarowane powidłami + masa budyniowa letnia + ciasto