Przepis na pierniczki 1 kg mąki

''STAROPOLSKIE PIERNICZKI''

''STAROPOLSKIE PIERNICZKI''

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. 0,5 kg miodu. 1 kg mąki. 125 ml mleka. Pieczemy ok 10 -15 min w 180 st C. 0,5 kg miodu. 1 kg mąki. 125 ml mleka
Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

    Specjalnie na życzenie jednej z moich czytelniczek dziś przepis na miękkie pierniczki. pół kg mąki jajko pół szkl cukru 1/3 szkl miodu płynnego 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników -przepis na nią pokazywałam tutaj 2 łyżeczki kakao 1/3 kostki masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka proszku dopieczenia łyżeczka sody   Wykonanie. Podsypując odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto dość grubo (1-1,5 cm) i wycinamy ciasteczka, które układamy w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 min w 180st nie pozwalając by się zrumieniły (bo wtedy stwardnieją).                 1/3 szkl miodu płynnego. 1/3 kostki masła. 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Pierniczki mają być złote, nie brązowe. Początkowo pierniczki są twarde, dlatego zamykamy je w metalowym pojemniczku i staramy się nie zjeść ich do Bożego Narodzenia
Pierniczki Świąteczne (do długiego przechowywania)

Pierniczki Świąteczne (do długiego przechowywania)

Blaszkę piekarnikową wysmarować tłuszczem ( u mnie margaryna), układać pierniczki w odstępach. Ciepłe pierniczki wykładać najlepiej do tekturowych lub plastikowych pudełek przekładając warstwy papierem śniadaniowym lub pergaminem
Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Każdą część rozwałkować na grubość ½ cm podsypując odrobiną pozostałej mąki (żeby ciasto nie przywierało do blatu)
Mięciutkie pierniczki

Mięciutkie pierniczki

Wylać do mąki i wymieszać. Obiecane pierniczki. 120 małych ciasteczek. 1/2 kg mąki. 100 ml śmietany 18%. 125 g masła. 1/2 szkl. 1 i 1/2 łyżeczki sody. 1 i 1/2 łyżki kakao. 1). 2 i 1/2 godziny. 180'C. 120 małych ciasteczek. 1/2 kg mąki. 100 ml śmietany 18%
Pierniczki do pojemniczka

Pierniczki do pojemniczka

Dodać żółtka i wszystko wlać do mąki wymieszanej z sodą, kakao, amoniakiem i przyprawą do piernika. -) Upiekłam pyszne, intensywnie korzenne pierniczki, które wkładam do pojemnika i odkładam głęboko do szafki
Świąteczne pierniczki na choinkę

Świąteczne pierniczki na choinkę

Z jednego kilograma mąki wychodzi naprawdę sporo pierniczków, więc jeżeli ktoś nie ma ochoty spędzić dwóch dni na lukrowaniu, lepiej zrobić ciasto z połowy składników
Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

W tym roku postanowiłam wypróbować dwa nowe przepisy na pierniczki. Pierniczki są super kruche, maślane i po prostu pyszne
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego

Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dosypać resztę mąki i wymieszać masę drewnianą łyżką. 20 dag mąki żytniej (daję razową). 60 dag mąki pszennej (+ 20 dag do podsypywania). 0,5 kg miodu (ok. 18 dag proszku do pieczenia. 7-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Orkiszowe rogaliki z marmoladą 20 dag mąki żytniej (daję razową). 60 dag mąki pszennej (+ 20 dag do podsypywania). 0,5 kg miodu (ok. 18 dag proszku do pieczenia. 7-10 minut w temperaturze 180 stopni C
Moje Pierniczki -Bardzo miękkie pierniki

Moje Pierniczki -Bardzo miękkie pierniki

I nastał w końcu czas na pierniczki. ale też można ładnie je przyozdobić i podarować bliskim na Gwiazdkę(Pierniczki zapakowane w pudełeczko to piękny prezent
Świąteczne pierniczki 2014

Świąteczne pierniczki 2014

[to są olbrzymie proporcje, więc śmiało możesz zrobić z 1 kg]. 2 kg mąki. Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku ok. 10-12 minut. Dość szybko się przypalają więc trzeba pilnować, najlepiej (jak u mnie) wychodziły po 11 minutach. [to są olbrzymie proporcje, więc śmiało możesz zrobić z 1 kg]. 2 kg mąki
Pyszne Pierniczki Alpejskie

Pyszne Pierniczki Alpejskie

Wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 1 kg mąki pszennej. 1,5 szklanki cukru. 1 kostka masła/margaryny (250 g). 1 słoik miodu (400 g). Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 10min. ) 1 kg mąki pszennej. 3 białka 1,5 szklanki cukru. 1 kostka masła/margaryny (250 g). 1 słoik miodu (400 g)
Pierniczki wg przepisu mojej Babci

Pierniczki wg przepisu mojej Babci

Następnie dodać roztrzepane widelcem jajka, resztę mąki, śmietanę, sodę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i wyrobić gładkie lśniące ciasto
Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne
Pierniczki

Pierniczki

Ciasto na te pierniczki jest świetne. Ciasto na pierniczki delikatnie i stopniowo podsypuję mąkę i rozwałkowuję cieniutko