Przepis na pierś z gęsi

Piersi gęsie pieczone w rękawie

Piersi gęsie pieczone w rękawie

Tak przygotowana pierś gęsia jest bardzo miękka i soczysta. Tak przygotowaną pierś obsmażyć wolno na rozgrzanej patelni aby wytopić jak najwięcej tłuszczu
pieczone gęsie piersi z żurawiną, puree z selera i karmelizowanym pasternakiem

pieczone gęsie piersi z żurawiną, puree z selera i karmelizowanym pasternakiem

gęsia pierś, razem z kośćmi i skórą, ok. Ostrym nożem wytnijcie pierś, razem ze skórą. Co by tradycji stało się zadość, w ten listopadowy czas, na Świętego Marcina i w Narodowe Święto Niepodległości, przedstawiamy Wam kolejny pomysł na gęsinę, która ku naszej radości powoli wraca na nasze stoły i do restauracyjnego menu
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem

Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem

Aromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi

Nacieram pierś i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Podobno gęsie najzdrowsze. Pyszne, miękkie i soczyste drobiowe mięso
Pierś z gęsi z musem śliwkowym

Pierś z gęsi z musem śliwkowym

Zapraszam na pierś z gęsi z musem śliwkowym. Pierś myjemy, sprawdzamy, czy nie mają piór. Czasem zastanawiam się, co z gęsi lubię najbardziej, mięso, czy tłuszcz, który wytapia się podczas pieczenia
Pierś gęsia pieczona

Pierś gęsia pieczona

pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Przygotowanie
Gęsia pierś w korzennych aromatach

Gęsia pierś w korzennych aromatach

Gęsia pierś w korzennych aromatach z sosem pomarańczowym. Kiedy pierś będzie rumiana, podlewamy odrobiną wody i częścią soku pomarańczowego i dusimy do miękkości
Pierś gęsia pieczona w majeranku

Pierś gęsia pieczona w majeranku

Zalegała w zamrażarce gęsia pierś. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. A że gęsina na zimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną