Przepis na pieczenie szynki wieprzowej

0 Zapisać
Szynka wieprzowa

Szynka wieprzowa

1-1,5 kg szynki wieprzowej. Ja swoje mięsa pekluje przed pieczeniem, wkładam do odpowiedniej wielkości pojemnika zalewam wodą koniecznie ponad poziom mięsa, zasypuje dwoma garściami soli dodaje 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, i pokrojoną w paski papryczkę chili. Mięso wyjmuje z lodówki przed pieczeniem aby nabrało temperatury pokojowej, rozgrzewam piekarnik do 220*C i wkładam mięso na 20 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180-190 stopni i piekę jeszcze 90 min po tym czasie wyjmuje mięso rozcinam rękaw foliowy piekarnik przełączam na termoobieg i piekę jeszcze ok 15-20 min do zrumienienia się wierzchu mięsa, od czasu do czasu podlewając sosem powstałym z pieczeni. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości mięsa ogólnie kieruje się zasadą 1-1,5 h na kg mięsa 1-1,5 kg szynki wieprzowej
16 Zapisać
Soczysta pieczeń z szynki wieprzowej w sosie

Soczysta pieczeń z szynki wieprzowej w sosie

Z szynki wydobędzie się sok,powstały sos można polewać szynkę lub zrobić z mąką i śmietaną. Do garnka wkładamy 2 łyżki masła,rozpuszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki,robimy zasmażkę,na małym ogniu,aż nie będzie smaku surowizny,trzeba wyczuć moment zasmażka nie może zrobić się brązowa,trwa to ok 30-40 sek,podlewamy 3/4 szklanki sosu który powstał podczas pieczenia szynki,mieszamy energicznie,dodajemy śmietanę,ilość w zależności od tego czy sos ma być łagodny czy intensywniejszy
67 Zapisać
Szynka pieczona

Szynka pieczona

Dowiedziałem się kilka dni później gdy w domu pojawił się piękny kawałek wieprzowej szynki. Świeży chleb z masłem i porządnym plastrem domowo przygotowanej szynki to najlepsze co można było zjeść w świąteczny poranek
58 Zapisać
SZYNKA W  AROMATYCZNEJ MARYNACIE

SZYNKA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE

Najlepsza jeszt domowa szyneczka. SZYNKA W. AROMATYCZNEJ MARYNACIE. SKŁADNIKI. marynata,woda -2 litry,sól peklowana -4 łyżki,czosnek -6 ząbków,liście laurowe -3 szt,ziele angielskie -6 szt,szynka wieprzowa bez kości -1,5 kgOBŁOŻENIE MIĘSA,sól i pieprz po 1/2 łyżeczki,Przyprawa uniwersalna kucharek- -1/2 łyżeczki,papryka w proszku -1/2 łyżecz,kosteczka granulowanego czosn,majeranek -2 łyżki,przyprawa do mięs -1 łyżka
Więcej przepisów na %s strony