Przepis na pieczenie schabu

23 Zapisać
Domowy schab bez pieczenia. Schab suszony. Schab według Czesława z Wilna

Domowy schab bez pieczenia. Schab suszony. Schab według Czesława z Wilna

Schabu nie należy myć, ma się zachować jego naturalna flora bakteryjna. - kawałek schabu, najlepiej powyżej 1 kg, niezbyt szerokiego,
555 Zapisać
Schab pieczony

Schab pieczony

Gorącego schabu nie należy nakłuwać, ani kroić. Prawie zawsze, kiedy odwiedzam moją babcię, zostajemy z mężem poczęstowani wspaniałym pieczonym schabem
277 Zapisać
Soczysty pieczony schab (różowy w środku)

Soczysty pieczony schab (różowy w środku)

Ma się lekko przyrumienić, dzięki temu powstanie smaczna skórka, chroniąca przed wyciekaniem soków oraz uzyskamy głęboki smak pieczonego schabu
204 Zapisać
Pieczony schab w kapuście

Pieczony schab w kapuście

W czasie pieczenia się schabu z kapustą, przygotowujemy sos. 1 kg schabu z kością. 1 kg schabu z kością. Koniec marca, a zima wciąż trwa
195 Zapisać
Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

Jeśli kawałek schabu nie jest zbyt długi można to zrobić tylko za pomocą palców, ale jeśli jest dłuższy śliwki można napychać odwrotną stroną drewnianej łyżki
166 Zapisać
Pieczony schab z cebulką

Pieczony schab z cebulką

Znam osoby dla których upieczenie jakiegokolwiek mięsa to nie lada wyzwanie. Masło kroimy na cienkie plasterki i okładamy dokładnie wierzch schabu
94 Zapisać
Pieczony schab na kanapki - prosty sposób na soczyste mięso

Pieczony schab na kanapki - prosty sposób na soczyste mięso

pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg = 1 godzina pieczenia, czyli w wypadku tego kawałka schabu około 1 godziny i 10 minut
81 Zapisać
Schab po staropolsku ze śliwkami

Schab po staropolsku ze śliwkami

Owszem - da się w nim wyczuć nutkę słodyczy, ale sos śliwkowy do tego schabu jest po prostu ekstra. 1,5 kg schabu. 1,5 kg schabu
80 Zapisać
Schab Pieczony w Ziołach

Schab Pieczony w Ziołach

ok 1 kg schabu bez kości. ok 1 kg schabu bez kości. Nie ma nic lepszego niż kawałek domowej roboty mięska na kromce świeżego chleba
60 Zapisać
Pieczony schab

Pieczony schab

Schab przed pieczeniem zamarynowałam. Plusem pieczenia schabu jest to, że gdy zostanie się z obiadu, bardzo dobrze smakuje na zimno do kanapek
57 Zapisać
Schab pieczony - przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym

Schab pieczony - przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym

ok 1,20 kg schabu. ok 1,20 kg schabu. Pieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym
54 Zapisać
Schab w mleku według Kuronia

Schab w mleku według Kuronia

Powinno być go co najmniej do połowy wysokości schabu. 1 kg schabu sól kilka ząbków czosnku ok.  1 kg schabu
54 Zapisać
Schab pieczony w marynacie

Schab pieczony w marynacie

1 kg schabu bez kości. 1 kg schabu bez kości. Delikatne i kruche mięsko, idealna domowa wędlina. 1 kg schabu bez kości
49 Zapisać
Pieczony schab

Pieczony schab

najważniejszym efektem ubocznym pieczenia schabu w rękawie jest sos. 2,700 – 3000 g schabu  w kawałku. 2,700 – 3000 g schabu w kawałku
42 Zapisać
Schab pieczony w niskiej temperaturze

Schab pieczony w niskiej temperaturze

1,5 kg schabu bez kości. 1,5 kg schabu bez kości. Wiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców
40 Zapisać
Pieczony schab – wędlina Świąteczna

Pieczony schab – wędlina Świąteczna

Schabu nie dziurawcie w trakcie pieczenia widelcem czy szpikulcem aby nie straciło soczystości. 2,5 kg dorodnego schabu. 2,5 kg dorodnego schabu
33 Zapisać
Schab nadziewany na szybko w plastrach a’la stek – danie w 10 minut

Schab nadziewany na szybko w plastrach a’la stek – danie w 10 minut

W każdym plastrze schabu, robimy na środku dziurę nożem i wciskamy w nią mięso mielone ( powinno w efekcie końcowym wyglądać jak wielkie oko -jak na zdjęciu )
30 Zapisać
faszerowany schab

faszerowany schab

1,2 kg - 1,3 kg schabu bez kości350 g wołowego mięsa pieczeniowego6 - 7 jajek przepiórczych1 jajko kurze olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia1 ząbek czosnkusól czarny pieprz świeżo zmielonyziołowa mieszanka przyprawowa - mój ulubiony zestaw składa się z kozieradki , cebuli , czosnku , lubczyku , majeranku , papryki ostrej i słodkiej oraz tymianku i kminku. 1,3 kg schabu bez kości