Przepis na pieczenie gęsi

Pasztet z gęsi bez pieczenia

Pasztet z gęsi bez pieczenia

Dobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi
SMALEC GĘSI Z PRZYPRAWAMI

SMALEC GĘSI Z PRZYPRAWAMI

Tłuszcz gęsi zawiera też niezbędne. Z przetopionego tłuszczu gęsiego ,. Babcia kiedyś leczyła nas mocno ciepłym mlekiem z miodem i smalcem gęsim, kiedy
Piersi gęsie pieczone na jabłkach

Piersi gęsie pieczone na jabłkach

Zawsze piekę piersi z gęsi na święto Świętego Marcina. Podwójna pierś z gęsi (ok. Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy na noc do lodówki
Gęsie łapki

Gęsie łapki

Ciasteczka serowe, o ciekawym kształcie przypominającym gęsie łapki.  . Ciasteczka serowe, o ciekawym kształcie przypominającym gęsie łapki
Pierś gęsi pieczona w jabłkach

Pierś gęsi pieczona w jabłkach

"nie drażnij gęsi, bo gęsi gryzą w pięty". A raczej biegałam w ich poszukiwaniu, bo niełatwo było mi uświadczyć gęsiny, na choćby jednym z kilku stoisk mięsnych, w sklepach, które odwiedziłam
Gęsi smalec

Gęsi smalec

Dzień Świętego Marcina coraz bliżej, dlatego przedstawiam kolejną wariację na temat gęsi. Wytopiony gęsi tłuszcz przelany przez sito jest idealny i doskonały do smażenia
Gęsia pierś pieczona z pigwą

Gęsia pierś pieczona z pigwą

Gęsina to mięso delikatesowe. I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to zawarte w niej tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, poniewaz obniżają poziom cholesterolu
Udka gęsie z figami i czosnkiem

Udka gęsie z figami i czosnkiem

Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Udka gęsie z figami i czosnkiem – przepis. Wkładamy nogi gęsi po czym polewamy łyżką udka sosem, w sosie obok udek zanurzamy również pokrojone w ćwiartki figi oraz obrane ząbki czosnku
Nogi gęsie pieczone w pomarańczach

Nogi gęsie pieczone w pomarańczach

Nogi gęsie zamarynować. Na to ułożyć nogi gęsie. 2 nogi gęsie ok. Anulla 2 nogi gęsie ok. Proste, a zarazem efektowne – tak określiłabym dzisiejsze danie
udka gęsie marynowane w porto, czosnku i rozmarynie

udka gęsie marynowane w porto, czosnku i rozmarynie

O tym, że polska gęsina jest najlepsza na świecie oraz o tym, że Polacy ciągle jej nie doceniają pisałam ostatnio, kiedy przygotowywałam gęś klasycznie z jabłkami i majerankiem (na którą przepis znajdziecie tutaj