Przepis na pieczeń zając

0 Zapisać
Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska

Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska

Nazwa może Was zaskoczyć, ale staropolskie książki taką właśnie nazwę podsuwają. Moim zdaniem jest urocza
0 Zapisać
BIGOS z historią w tle ........iiiii zapachniało ŚWIĘTAMI!

BIGOS z historią w tle ........iiiii zapachniało ŚWIĘTAMI!

Mięso i kiełbasy gotowano razem z kapustą, ale pieczeń z dziczyzny , a szczególnie z zająca, dodawano dopiero pod koniec gotowania
0 Zapisać
Co przygotować na Wielkanoc?

Co przygotować na Wielkanoc?

Rolowana pieczeń z karkówki. Pasztet z zająca (królika) w cieście. Wielkanoc za płotem, dlatego na prośbę Pauli, czytelniczki bloga, zrobiłam dla was małe zestawienie
117 Zapisać
Zioła i ich zastosowanie w kuchni

Zioła i ich zastosowanie w kuchni

pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, czy do wspomnianych kompotów z jabłek i gruszek. Na dalekiej Indonezji goździki stosuje się także do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem
12 Zapisać
spis rzeczy

spis rzeczy

pieczeń rzymska z cielęciny z migdałami. comber z zająca. pasztet z zająca. zając. SPIS POTRAW. A. agrest marynowany z pieprzem
10 Zapisać
Przyprawy - z czym jeść?

Przyprawy - z czym jeść?

pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca,. Anyż - w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowania jarzyn np
8 Zapisać
Pieczen z mięsa mielonego

Pieczen z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego Forloren hare (fałszywy zając) na sposób duński. Wędzony składnik słonina albo boczek dodawano zawsze od dawien dawna do dziczyzny, a nazwa zając przypadkowa
3 Zapisać
Pasztet

Pasztet

Pasztet - To wspaniala pieczeń. Przyjeżdzali specjalnie po pasztet z dzika ,zająca  a w sumie był to ten sam pasztet tylko dodatki zmieniały się
0 Zapisać
Zajączki biszkoptowe z mirabelkami

Zajączki biszkoptowe z mirabelkami

Połowę upieczonych, przestudzonych zajączków lukrujemy z wierzchu jasnym brązowym lukrem śmietanowym i odstawiamy je na kratkę by lukier dobrze na nich zastygł
0 Zapisać
Bigos litewski

Bigos litewski

Ugotowane mięso i pieczeń wołową pokrój na kawałeczki, dodaj do cebuli i krótko podsmaż razem. po 30 dag karkówki wieprzowej i mięsa z zająca oraz resztek pieczeni wołowej albo cielęcej
4 Zapisać

Mięsa i przetwory

DziczyznaTo mięso ze zwierząt łownych, które dzieli się na zwierzyna gruba (dzik, jeleń, ryś, żubr, łoś, antylopa, sarna, muflon, wilk, daniel, dropie) i zwierzyna drobna (wiewiórka, dzika gęś i kaczka, borsuk, lis, kuna leśna, zając, królik, bażant, kuropatwa, przepiórka, piżmak, jarząbek, derkacz, grzywacz, derkoł)
1 Zapisać

Jakie zioła do czego

JAKIE ZIOŁA STOSOWAĆ DO POSZCZEGÓLNYCH POTRAWNazwa zioła Mięso Ryby i owoce morza Warzywa Bazylia baranina, wieprzowina, cielęcina, indyczka, smażone ryby śródziemnomorskie, skorupiaki, małże groch, marchew, ziemniaki, kapusta, czosnek, pomidory, sałata Czosnek niedźwiedzi mięso grillowane, mięso wędzone, pieczony drób, królik smażone ryby słodkowodne, raki groch, grzyby, ziemniaki, pomidory, sałata Cząber ogrodowy wieprzowina, baranina, mięso mielone, podroby, indyczka, kaczka, królik smażone ryby śródziemnomorskie (węgorz, makrela) fasolka szparagowa, warzywa strączkowe, grzyby, ziemniaki, pomidory Estragon cielęcina, baranina smażona, podroby, pieczony królik (nadzienie) gotowana ryba, skorupiaki groch, ogórki, grzyby, sałata, pomidory Kolendra ragoût, mięso mielone, drób gotowany, pieczony i smażony, królik całe ryby (pieczone w folii), skorupiaki warzywa strączkowe, warzywa kapustne, korzeniowe i czosnkowe, papryka, ogórek Koper baranina, wołowina gotowana i smażona, ragoût drobiowe, pieczeń z zająca gotowana i marynowana ryba, skorupiaki, małże fasolka szparagowa, ogórek, ziemniaki, grzyby Liść laurowy mięso smażone, pieczeń, jednogarnkowe dania, smażony i pieczony drób ryby gotowane i smażone, ryba marynowana warzywa strączkowe, marchew, ziemniaki, kapusta Lubczyk wieprzowina, baranina, wołowina gotowana, mięso mielone, drób, królik pieczone w całości ryby (nadziewane) warzywa strączkowe, ziemniaki, warzywa kapustne, korzeniowe i czosnkowe Majeranek mięso smażone, mięso wędzone, podroby, mięso mielone, pieczeń z indyczki, gęś, kaczka, smażona dziczyzna śledź, łosoś, flądra, raki, małże fasolka szparagowa, warzywa strączkowe, warzywa kapustne, ziemniaki, grzyby Melisa ragoût cielęce i z baraniny, pieczony drób (nadzienie) gotowana ryba w folii, skorupiaki fasolka szparagowa, papryka, sałata Mięta zielona baranina, mięso wołowe gotowane, mięso mielone, pieczony drób (nadzienie) pieczone ryby śródziemnomorskie, skorupiaki ogórki, warzywa strączkowe, warzywa czosnkowe, marchew, papryka Oregano mięso z grilla, steki, mięso mielone, drób pieczony i z grilla pieczone ryby śródziemnomorskie, małże bakłażan, warzywa czosnkowe, papryka, pomidor, cukinia Pietruszka mięso smażone, mięso krótko pieczone, mięso mielone, pieczony drób (nadzienie), królik pieczone ryby śródziemnomorskie, małże warzywa czosnkowe i korzeniowe, ziemniaki, papryka, grzyby, pomidory, sałata Rozmaryn mięso z grilla, pieczeń i ragoût, podroby, pieczony drób, królik węgorz, pieczone ryby śródziemnomorskie, scampi fasolka szparagowa, warzywa kapustne i czosnkowe, ziemniaki, grzyby, pomidory, cukinia Rzeżucha (rukiew) wodna mięso z grilla (masło ziołowe), pieczony drób (nadzienie) gotowana ryba, ryba z grilla groch, ziemniaki, grzyby, sałata Szałwia cielęcina, baranina, wieprzowina, mięso z grilla, pieczony drób, królik, dzik węgorz, smażone ryby śródziemnomorskie, małże warzywa strączkowe, ziemniaki, warzywa kapustne i korzeniowe Szczypiorek mięso gotowane i smażone, mięso mielone, drób gotowany i smażony gotowana ryba, ryba w folii, skorupiaki, małże warzywa, strączkowe, warzywa kapustne, czosnkowe i korzeniowe, papryka, grzyby Tymianek mięso smażone, mięso z grilla i wędzone, podroby, mięso mielone, drób i dziczyzna wszelkiego rodzaju węgorz, karp, marynowana ryba, skorupiaki, małże warzywa strączkowe, warzywa kapustne, czosnkowe i korzeniowe, papryka, grzyby
0 Zapisać

Pasztet na zimno

Pieczeni wolowej funt, cielęcej tyleż, wieprzowej także, połowę zająca,. Potem posiekać drobno, kości z zająca i ptasząt
0 Zapisać

Śniadanie nad Niemnem - ser ziemny

zimnych pasztetów strasburskich, ser z zająca, pieczeń z łosia lub sarny. Usłyszawszy wyraz śniadanie Orzelski jakby się ze snu obudził i