Przepis na peklowanie na sucho

1 Zapisać
Mielonka tyrolska

Mielonka tyrolska

Wykonanie. Można dodać również ugotowane i zmielone skórki wieprzowe. Następnie parzymy. Gramatura przypraw podana jest na 1,5 kg mięsa. -gałka muszkatołowa mielona 1 g. -żelatyna 15 g. Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą na 48 godz. Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 3-4 mm. Napełniamy osłonki i odstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin. Ja wodę nagrzałem do 80 stopni następnie wrzuciłem dwa batony i parzyłem w wodzie 70-75 przez 70 min. Następnie batony studziłem w zimnej wodzie przez 10 min. Potem do lodówki na 8 - 10 godzin
Więcej przepisów na %s strony