Przepis na peklowanie na sucho

1 Zapisać
SZYNKA PEKLOWANA NA SUCHO - PARZONA ( 2 sztuki)

SZYNKA PEKLOWANA NA SUCHO - PARZONA ( 2 sztuki)

Miały być szynki nastrzykiwane, ale poszłam na skróty i zapeklowałam na sucho. W przypadku ich braku, szynki można ściśle owinąć grubszymi nićmi bawełnianymi np
15 Zapisać
Golonka peklowana gotowana

Golonka peklowana gotowana

Świat zawsze dzieli się na jakieś dwie grupy. Na tych, co lubią kisiel i na tych, którzy wolą budyń. Na takich, dla których pomidorówka liczy się tylko z makaronem i na tych, którzy nie zjedzą jej bez ryżu
4 Zapisać
Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

Zobaczymy jeszcze tylko, jak z czasem dojrzeje nasz wyrób, bo peklowana na sucho tylko zyskuje, wisząc w piwnicy
0 Zapisać
Wielkanocne przygotowania (2). Peklujemy

Wielkanocne przygotowania (2). Peklujemy

Ale smakowe wraşenia moşemy polepszyć decydując się na własnoręczne, moşna rzec, upeklowanie szynki
22 Zapisać
Kiełbasa krakowska parzona

Kiełbasa krakowska parzona

Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy z mięsem, czyli peklujemy na sucho
10 Zapisać
Szynka i boczek w skórze od golonki

Szynka i boczek w skórze od golonki

Wykonanie. Przygotowane mięso myjemy osuszamy tniemy na kawałki różnej wielkości. Skórę z golonki napełniamy naszym mięsem i wkładamy w woreczek i szynkowar
7 Zapisać
Boczek rolowany z szynkowaru

Boczek rolowany z szynkowaru

Przyprawy można dodać według własnego uznania. Wykonanie. Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości i grubości szynkowaru ja przeciąłem go po całości na grubości zostawiając chudą część do szynkowaru
6 Zapisać
Kabanosy Jacka

Kabanosy Jacka

Wykonanie. Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy
6 Zapisać
Domowa szynka z indyka o smaku kebabu z szynkowaru

Domowa szynka z indyka o smaku kebabu z szynkowaru

W smaku wyszła pyszna, idealna do kanapek czy wrapów a'la kebab. Jedyną wadą dla mnie był fakt, że pomyliłam recepturę (przeliczanie tysięcznych kg na gramy, a potem łyżeczki) i dodałam za mało żelatyny, więc mięsko było trochę suche, a liczyłam na galaretkę
5 Zapisać
Domowa szynka z indyka o smaku kebabu (z szynkowaru)

Domowa szynka z indyka o smaku kebabu (z szynkowaru)

W smaku wyszła pyszna, idealna do kanapek czy wrapów a'la kebab. Jedyną wadą dla mnie był fakt, że pomyliłam recepturę (przeliczanie tysięcznych kg na gramy, a potem łyżeczki) i dodałam za mało żelatyny, więc mięsko było trochę suche, a liczyłam na galaretkę
4 Zapisać
Boczek wędzony na trzy sposoby

Boczek wędzony na trzy sposoby

peklowanie na sucho. Nie przesadzajmy, soli nam wystarczy. Następnie należy mięsiwku zapewnić odrobinę masażu, by mieć pewność, że sól jest już wszędzie
4 Zapisać
Boczek suszony czyli pancetta

Boczek suszony czyli pancetta

Boczek suszony czyli pancetta, to jedna z wędlin o których można marzyć po nocach, bo u nas w sklepach jest niedostępna
3 Zapisać
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona

Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona

PEKLOWANIE NA SUCHO I MOKRO. Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej
3 Zapisać
Szynka parzona Hani

Szynka parzona Hani

Mięso jest peklowane na sucho, czyli natarte solą do peklowania, ale możecie śmiało zastąpić zwykłą solą
2 Zapisać
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.

Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.

Można to robić na mokro i sucho. -słoiki najlepiej szklankowe. -sól kamienna. WYKONANIE. Kątnica-ma być bardzo dobrze wyczyszczona i wymoczona
2 Zapisać
Mozaika z karczku i boczku

Mozaika z karczku i boczku

-lub peklowanie na mokro według tabeli Dziadka wersja mniej słona. W zależności od tego jak chcemy peklować na sucho czy mokro tak postępujemy z mięsem
2 Zapisać
Boczek rolowany wędzony

Boczek rolowany wędzony

Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami. Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno
1 Zapisać
Mielonka tyrolska

Mielonka tyrolska

Wykonanie. Można dodać również ugotowane i zmielone skórki wieprzowe. Następnie parzymy. Gramatura przypraw podana jest na 1,5 kg mięsa. -gałka muszkatołowa mielona 1 g. -żelatyna 15 g. Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą na 48 godz. Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 3-4 mm. Napełniamy osłonki i odstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin. Ja wodę nagrzałem do 80 stopni następnie wrzuciłem dwa batony i parzyłem w wodzie 70-75 przez 70 min. Następnie batony studziłem w zimnej wodzie przez 10 min. Potem do lodówki na 8 - 10 godzin