Przepis na peklowanie na mokro

354 Zapisać
Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

To niektóre z dodatków, które znajdziemy w wędlinach ze sklepu. Nie zagłębiałam się szczegółowo, przyznam, co znaleźć tam można jeszcze
4 Zapisać
Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

Słonina peklowana na mokro. Tak było i tym razem, jednak po ostatnich wędzeniach i trafieniu kiepskiej słoniny, zdecydowałem się coś zmienić w przygotowaniu i tak połączyłem dwa przepisy – na wędzoną słoninę oraz słoikowe sało
10 Zapisać
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Cała procedura przygotowania to peklowanie. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro
7 Zapisać
Boczek rolowany z szynkowaru

Boczek rolowany z szynkowaru

Przyprawy można dodać według własnego uznania. Wykonanie. Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości i grubości szynkowaru ja przeciąłem go po całości na grubości zostawiając chudą część do szynkowaru
5 Zapisać
Polędwiczki wędzone

Polędwiczki wędzone

Wykonanie. Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku. Pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu 6-8 godz. Osuszanie w wędzarni temperatura 35-45 czas godzina
3 Zapisać
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona

Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona

PEKLOWANIE NA SUCHO I MOKRO. Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej
3 Zapisać
Schab wędzony

Schab wędzony

Wykonanie. Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza
3 Zapisać
Polędwiczki wieprzowe pieczone

Polędwiczki wieprzowe pieczone

Polędwiczki peklujemy na mokro (zalewowo). Sposób wykonania. Solankę peklującą na mokro wykonujemy według tabeli podanej w ksiąşce
3 Zapisać
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.

Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.

Można to robić na mokro i sucho. -słoiki najlepiej szklankowe. -sól kamienna. WYKONANIE. Kątnica-ma być bardzo dobrze wyczyszczona i wymoczona
2 Zapisać
Mozaika z karczku i boczku

Mozaika z karczku i boczku

-lub peklowanie na mokro według tabeli Dziadka wersja mniej słona. W zależności od tego jak chcemy peklować na sucho czy mokro tak postępujemy z mięsem
2 Zapisać
Boczek rolowany wędzony

Boczek rolowany wędzony

Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami. Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno
1 Zapisać
Polędwica na łososiowo

Polędwica na łososiowo

Wykonanie. Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza
1 Zapisać
Pastrami, co to jest i skąd się wzięło?

Pastrami, co to jest i skąd się wzięło?

Kiedyś oznaczało to sposób przechowywania i konserwowania mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki
1 Zapisać
Polędwica dojrzewająca w stylu Hiszpańskim

Polędwica dojrzewająca w stylu Hiszpańskim

Zapoczątkuje ona i przyśpieszy proces dojrzewania mięsa. Na litr wody dajemy ok. Dodatkowo moşna mięso obtoczyć przed dojrzewaniem w grubej warstwie papryki
0 Zapisać
Polędwica z dzika pieczona w borniaku

Polędwica z dzika pieczona w borniaku

Polędwice ze słoniną wyrównujemy i peklujemy na mokro (zalewowo) w zalewie serwatkowej. Polędwica z dzika pieczona w borniaku
0 Zapisać
Schab prasowany

Schab prasowany

Schab z mizdrą i warkoczem peklujemy na mokro. - şelatyna. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie, a następnie umieszczamy w chłodnym miejscu
0 Zapisać
Biała tradycyjna kełbaska na wielkanoc

Biała tradycyjna kełbaska na wielkanoc

Tradycyjna biała kiełbaska na Wielkanoc. Składniki na białą kiełbaskę. lejek do napychania jelit farszem
0 Zapisać
Szynka obsychająca

Szynka obsychająca

W przypadku produkcji szynki w postaci całej tylnej nogi peklować naleşy na mokro z nastrzykiem, pamiętam, şe tak chyba było to robione