Przepis na peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa do wędzenia

Peklowanie mięsa do wędzenia

Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne
Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa. Odmierzamy wodę i peklosól na wagę mięsa ( proporcje podane wyżej). Następnie wywar przecedzamy i wystudzony dolewamy do mięsa z roztworem peklosoli
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa

peklowanie solanka. cechą charakterystyczną takiego mięsa, jest piękny różowy kolor. w ramach przygotowań wielkanocnych postanowiłam spróbować samodzielnie zapeklować mięso
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

peklowanie. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia
Peklowana wołowina (corned beef)

Peklowana wołowina (corned beef)

Mimo, że w USA rządzi fast food, który jak sama nazwa wskazuje musi być szybki, amerykanie lubują się w mięsach, których przygotowanie zajmuje dość sporo czasu
Boczek peklowany gotowany

Boczek peklowany gotowany

Jak już wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy wędliny. po pierwsze ich oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną
Szynka peklowana w całości z szynkowaru

Szynka peklowana w całości z szynkowaru

Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów. termometr do mięsa. Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0. Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas. 65 kilograma mięsa i czas. Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni. 65 kilograma mięsa i czas
Szynka peklowana pieczona

Szynka peklowana pieczona

Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa. Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa
Schab peklowany gotowany, podany z piklami

Schab peklowany gotowany, podany z piklami

Najlepiej na kilka godzin przed wyciągnięciem mięsa z marynaty. Wielkanoc coraz bliżej. Czas szybko mija i możemy już pomyśleć o przygotowaniu mięs i wędlin na nasz świąteczny stół
Peklowana szynka

Peklowana szynka

Jeżeli mięso nie ma ładnego, równego kształtu to wkładam je w siatkę do mięsa - można taką kupić (ja kupuję w pasmanterii)
Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Smak mięsa. W tym roku znów zapeklowałam szyneczkę, ale tym razem, w przeciwieństwie do UBIEGŁOROCZNEJ (KLIK) wykorzystałam gotową sól do peklowania i nie nastrzykiwałam jej mieszanką
Boczek peklowany i gotowany

Boczek peklowany i gotowany

Dzisiaj potrawa nie tylko świąteczna, ale taka, którą przygotowuję co jakiś czas. Polecam Wam boczek peklowany i gotowany
Schab peklowany pieczony

Schab peklowany pieczony

Moją ulubioną potrawą, którą od lat podaję na świąteczny obiad jest rzymska pieczeń (klik). W tym roku postanowiłam jednak coś zmienić
Szynka peklowana

Szynka peklowana

Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis)