Przepis na peklowanie mięsa

88 Zapisać
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa

peklowanie solanka. cechą charakterystyczną takiego mięsa, jest piękny różowy kolor. w ramach przygotowań wielkanocnych postanowiłam spróbować samodzielnie zapeklować mięso
36 Zapisać
Peklowanie mięsa do wędzenia

Peklowanie mięsa do wędzenia

Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne
7 Zapisać
Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa. Odmierzamy wodę i peklosól na wagę mięsa ( proporcje podane wyżej). Następnie wywar przecedzamy i wystudzony dolewamy do mięsa z roztworem peklosoli
353 Zapisać
Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Do mięsa wlewamy zalewę. Białko sojowe, E 450, E 451, E 452, E 331- stabilizatory, glukoza, E 407, E 425i - substancje żelujące, E 508 - reg
230 Zapisać
Peklowana pieczona szynka

Peklowana pieczona szynka

Peklowanie mięsa pozwala na utrzymanie różowego koloru mięsa. Zamiast soli peklowej możemy użyć saletry amonowej (dostępna w niektórych sklepach), ale należy ją bardzo rozważnie dodać, ponieważ takie małe kilku-gramowe opakowanie jest przeznaczone na kilkadziesiąt kilogramów mięsa
77 Zapisać
Peklowana szynka

Peklowana szynka

Jeżeli mięso nie ma ładnego, równego kształtu to wkładam je w siatkę do mięsa - można taką kupić (ja kupuję w pasmanterii)
63 Zapisać
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

peklowanie. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia
56 Zapisać
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką

Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń
29 Zapisać
Łopatka lub szynka peklowana i pieczona

Łopatka lub szynka peklowana i pieczona

Nie wiedziałam dokładnie co mi z tego wyjdzie. ale wyszło pysznie. Cudowna, w sam raz doprawiona wędlina, idealna na zimno do kanapek lub na ciepło do obiadu
24 Zapisać
SZYBKIE MIĘSO DO CHLEBA W OSŁONCE BARIEROWEJ

SZYBKIE MIĘSO DO CHLEBA W OSŁONCE BARIEROWEJ

Nie zawsze jest czas na peklowanie mięsa do szynkowaru czy do osłonki. Dobrze jest do takiego mięsa podsmażyć cebulkę
23 Zapisać
Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Smak mięsa. W tym roku znów zapeklowałam szyneczkę, ale tym razem, w przeciwieństwie do UBIEGŁOROCZNEJ (KLIK) wykorzystałam gotową sól do peklowania i nie nastrzykiwałam jej mieszanką
18 Zapisać
Boczek peklowany gotowany

Boczek peklowany gotowany

Jak już wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy wędliny. po pierwsze ich oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną
16 Zapisać
Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Po pierwsze, czas pieczenia przeliczamy na wagę mięsa, czyli 1 kg mięsa to 1 godz pieczenia, 2 kg mięsa to 2 godziny pieczenia itd, sami więc obliczacie jaki czas jest potrzebny do Waszego kawałka mięsa
7 Zapisać
Boczek peklowany i gotowany

Boczek peklowany i gotowany

Dzisiaj potrawa nie tylko świąteczna, ale taka, którą przygotowuję co jakiś czas. Polecam Wam boczek peklowany i gotowany
5 Zapisać
Szynka peklowana pieczona

Szynka peklowana pieczona

Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa. Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa
4 Zapisać
Szynka peklowana w całości z szynkowaru

Szynka peklowana w całości z szynkowaru

Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów. termometr do mięsa. Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0. Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas. 65 kilograma mięsa i czas. Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni. 65 kilograma mięsa i czas
4 Zapisać
Schab peklowany gotowany, podany z piklami

Schab peklowany gotowany, podany z piklami

Najlepiej na kilka godzin przed wyciągnięciem mięsa z marynaty. Wielkanoc coraz bliżej. Czas szybko mija i możemy już pomyśleć o przygotowaniu mięs i wędlin na nasz świąteczny stół
2 Zapisać
Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim i candy dla zainteresowanych :)

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim i candy dla zainteresowanych :)

Dzisiaj przepis z użyciem czosnku niedźwiedziego,. Szyneczkę na którą podaje przepis robi sie bardzo szybko, tylko trzeba na nią cierpliwie poczekać