Przepis na peklowanie mięsa na sucho

1 Zapisać
SZYNKA PEKLOWANA NA SUCHO - PARZONA ( 2 sztuki)

SZYNKA PEKLOWANA NA SUCHO - PARZONA ( 2 sztuki)

Jeżeli ktoś nie lubi aromatu kolendry może ją pominąć, chociaż jej mała ilość nie dominuje w smaku mięsa
0 Zapisać
Solenie, Obkładanie Warzywami, Bejcowanie Mięsa

Solenie, Obkładanie Warzywami, Bejcowanie Mięsa

Do części tuszy zawierających tkankę mięśniową zalecane jest peklowanie. W przypadku jagnięciny lub dziczyzny czosnek dodatkowo spowoduje skruszenie mięsa i nada mu lepszy smak
20 Zapisać
Kiełbasa krakowska parzona

Kiełbasa krakowska parzona

Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy z mięsem, czyli peklujemy na sucho
10 Zapisać
Szynka i boczek w skórze od golonki

Szynka i boczek w skórze od golonki

Wykonanie. Przygotowane mięso myjemy osuszamy tniemy na kawałki różnej wielkości. Skórę z golonki napełniamy naszym mięsem i wkładamy w woreczek i szynkowar
7 Zapisać
Boczek rolowany z szynkowaru

Boczek rolowany z szynkowaru

Przyprawy można dodać według własnego uznania. Wykonanie. Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości i grubości szynkowaru ja przeciąłem go po całości na grubości zostawiając chudą część do szynkowaru
6 Zapisać
Domowa szynka z indyka o smaku kebabu z szynkowaru

Domowa szynka z indyka o smaku kebabu z szynkowaru

umożliwiał mi kontrolowanie temperatury mięsa w środku praski (temperatura. W smaku wyszła pyszna, idealna do kanapek czy wrapów a'la kebab
4 Zapisać
Domowa szynka z indyka o smaku kebabu (z szynkowaru)

Domowa szynka z indyka o smaku kebabu (z szynkowaru)

umożliwiał mi kontrolowanie temperatury mięsa w środku praski (temperatura. W smaku wyszła pyszna, idealna do kanapek czy wrapów a'la kebab
4 Zapisać
Boczek wędzony na trzy sposoby

Boczek wędzony na trzy sposoby

peklowanie na sucho. Nie przesadzajmy, soli nam wystarczy. Następnie należy mięsiwku zapewnić odrobinę masażu, by mieć pewność, że sól jest już wszędzie
3 Zapisać
Szynka parzona Hani

Szynka parzona Hani

Mięso jest peklowane na sucho, czyli natarte solą do peklowania, ale możecie śmiało zastąpić zwykłą solą
2 Zapisać
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.

Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.

Z kości i nóżek zdejmujemy resztę mięsa i skórek. Można to robić na mokro i sucho. -słoiki najlepiej szklankowe
2 Zapisać
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona

Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona

PEKLOWANIE NA SUCHO I MOKRO. Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej
2 Zapisać
Mozaika z karczku i boczku

Mozaika z karczku i boczku

-lub peklowanie na mokro według tabeli Dziadka wersja mniej słona. Zaczynamy od umycia mięsa i peklowania
2 Zapisać
Boczek rolowany wędzony

Boczek rolowany wędzony

Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami. Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno
1 Zapisać
Mielonka tyrolska

Mielonka tyrolska

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa i ponownie wyrabiamy mięso. Wykonanie. Można dodać również ugotowane i zmielone skórki wieprzowe
0 Zapisać
Domowa szynka konserwowa w osłonce

Domowa szynka konserwowa w osłonce

A tutaj link do wygodnego kalkulatora, dzięki któremu szybko policzymy potrzebną ilość peklosoli do peklowania na sucho, przy innej wadze mięsa
0 Zapisać
Kiełbasa myśliwska

Kiełbasa myśliwska

Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy, czyli peklujemy na sucho. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach
0 Zapisać
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii

Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii

Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek
0 Zapisać
Wędzone skrzydełka drobiowe

Wędzone skrzydełka drobiowe

Tym razem metoda "peklowania na sucho". Czy są równie dobre, jak te przygotowywane na grillu. Chyba nie da się tego porównać