Przepis na peklowanie mięsa do pieczenia

Peklowana pieczona szynka

Peklowana pieczona szynka

Peklowanie mięsa pozwala na utrzymanie różowego koloru mięsa. Zamiast soli peklowej możemy użyć saletry amonowej (dostępna w niektórych sklepach), ale należy ją bardzo rozważnie dodać, ponieważ takie małe kilku-gramowe opakowanie jest przeznaczone na kilkadziesiąt kilogramów mięsa
289 0
Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Piec w naczyniu żaroodpornym przykrywanym z góry lub w rękawie do pieczenia. Domowej szynce nie może się równać żaden wyrób sklepowy, praca nie jest czasochłonna, wystarczy przygotować solankę z soli peklowej potem z uczuciem natrzeć naszą szynkę obfitą ilością przypraw i ziół i poczekać na efekty
16 0
Golonka peklowana pieczona z piwem

Golonka peklowana pieczona z piwem

Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki - co najmniej na 2 dni (po 1 dniu czynność z solą powtórzyć). (Czas pieczenia może się wydłużyć o około 30 minut ze względu na jakość i wielkość mięsa
8 0
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek

Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek

Domowe wędliny są najlepsze. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku
14 0