Przepis na peklowanie mięsa do pieczenia

Pieczona szynka peklowana

Pieczona szynka peklowana

- kg szynki, karkówki, boczku lub innego mięsa. - rękaw do pieczenia. W porównaniu do poprzedniego roku można nawet sądzić, ze bardzo cicho Jest to spowodowane zmianami jakie zaszły w moim życiu w tym roku
Golonka peklowana pieczona z piwem

Golonka peklowana pieczona z piwem

Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki - co najmniej na 2 dni (po 1 dniu czynność z solą powtórzyć). (Czas pieczenia może się wydłużyć o około 30 minut ze względu na jakość i wielkość mięsa
Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Do mięsa wlewamy zalewę. Nie, to nie spis składników do mojej karkówki. Pod koniec pieczenia można rękaw rozerwać, by mięso się ładnie przypiekło z wierzchu
Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Piec w naczyniu żaroodpornym przykrywanym z góry lub w rękawie do pieczenia. Domowej szynce nie może się równać żaden wyrób sklepowy, praca nie jest czasochłonna, wystarczy przygotować solankę z soli peklowej potem z uczuciem natrzeć naszą szynkę obfitą ilością przypraw i ziół i poczekać na efekty
Boczek peklowany i gotowany

Boczek peklowany i gotowany

najlepiej w rękawie do pieczenia. Do wody wsypać sól peklową i wymieszać, dodać pozostałe składniki i włożyć boczek
Peklowana pieczona szynka

Peklowana pieczona szynka

Peklowanie mięsa pozwala na utrzymanie różowego koloru mięsa. Zamiast soli peklowej możemy użyć saletry amonowej (dostępna w niektórych sklepach), ale należy ją bardzo rozważnie dodać, ponieważ takie małe kilku-gramowe opakowanie jest przeznaczone na kilkadziesiąt kilogramów mięsa
szynka peklowana pieczona

szynka peklowana pieczona

Sól do peklowania dodajemy do garnka z zalewą oraz posiekany czosnek tak przygotowaną zalewę studzimy
Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie

Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie

Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Po tym czasie golonki przekładamy do brytfanny lub innego naczynia do pieczenia, posypujemy ostrą mieloną papryką i podlewamy połową butelki piwa
Szynka peklowana

Szynka peklowana

Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis)
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

peklowanie. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia
Peklowana szynka

Peklowana szynka

Jeżeli mięso nie ma ładnego, równego kształtu to wkładam je w siatkę do mięsa - można taką kupić (ja kupuję w pasmanterii)
Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Smak mięsa. do rękawa do pieczenia, dokładnie związać końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. W tym roku znów zapeklowałam szyneczkę, ale tym razem, w przeciwieństwie do UBIEGŁOROCZNEJ (KLIK) wykorzystałam gotową sól do peklowania i nie nastrzykiwałam jej mieszanką
szynka peklowana pieczona

szynka peklowana pieczona

Sól do peklowania dodajemy do garnka z zalewą oraz posiekany czosnek tak przygotowaną zalewę studzimy
szynka peklowana pieczona

szynka peklowana pieczona

Sól do peklowania dodajemy do garnka z zalewą oraz posiekany czosnek tak przygotowaną zalewę studzimy