Przepis na peklowanie ile soli na litr wody

77 Zapisać
Peklowana szynka

Peklowana szynka

Z przegotowanej i ostudzonej wody, soli oraz saletry przygotowujemy zalewę. Jednak kiedy zdarzyło się, że mięso było niezbyt świeże postanowiłam sama zacząć peklować mięso
61 Zapisać
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

peklowanie. Od jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna
15 Zapisać
Golonka peklowana gotowana

Golonka peklowana gotowana

- łyżeczka soli. - litr wody. Następnie drugą połowę składników wrzucamy do wrzącej wody i zalewamy golonki
5 Zapisać
Szynka peklowana pieczona

Szynka peklowana pieczona

W garnku zagotować litr wody z dodatkiem liści laurowych, ziela i pieprzu, wystudzić. W garnku zagotować litr wody z dodatkiem liści laurowych, ziela i pieprzu, wystudzić
4 Zapisać
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki

Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki

na kapustę. Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler
1 Zapisać
Szynka peklowana

Szynka peklowana

Po tym czasie wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć, a następnie natrzeć mięso mieszanką majeranku, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki
0 Zapisać
Boczek peklowany i gotowany

Boczek peklowany i gotowany

Po tym czasie wyciągnąć boczek z wody, osuszyć, a następnie włożyć go do garnka z wodą , dodać majeranek, papryki, pieprz, liść laurowy i sól
24 Zapisać
Pieczona szynka peklowana

Pieczona szynka peklowana

Na opakowaniu powinno pisać ile soli należy dać na litr wody. - pół łyżeczki soli. Wlewamy tyle wody aby szynka była całkowicie zakryta
4 Zapisać
Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

solanka - pół szklanki soli peklującej, pół szklanki soli kamiennej na litr wody. Tak było i tym razem, jednak po ostatnich wędzeniach i trafieniu kiepskiej słoniny, zdecydowałem się coś zmienić w przygotowaniu i tak połączyłem dwa przepisy – na wędzoną słoninę oraz słoikowe sało
18 Zapisać
ŚWIŃSKI RARYTASIK W GALARECIE

ŚWIŃSKI RARYTASIK W GALARECIE

W czasie gotowania spróbować wywar i ewentualnie dosolić wg własnego smaku. Golonka-któż jej nie zna. Najczęściej podawana jest jako potrawa gotowana lub po bawarsku
11 Zapisać
Szynka domowa gotowana

Szynka domowa gotowana

Nie było czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Szynka domowa gotowana wyszła idealna w smaku
5 Zapisać
Polędwiczki wędzone

Polędwiczki wędzone

Wykonanie. Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku. Pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu 6-8 godz. Osuszanie w wędzarni temperatura 35-45 czas godzina
4 Zapisać
Szynkowar: jak działa i czy chcesz go mieć?

Szynkowar: jak działa i czy chcesz go mieć?

Na opakowaniu nie jest napisane, czy jest to plastik wolny od BPA (o ile wogóle taki jest przy produktach do podgrzewania dostępny)
3 Zapisać
Schab wędzony

Schab wędzony

Wykonanie. Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza
2 Zapisać
Boczek rolowany wędzony

Boczek rolowany wędzony

Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami. Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno
1 Zapisać
Polędwica na łososiowo

Polędwica na łososiowo

Wykonanie. Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza
1 Zapisać
PIECZONY FILET Z INDYKA

PIECZONY FILET Z INDYKA

Pieczony filet z indyka to pomysł na coś do chlebka. Za to dość ciekawa, jak sądzę, propozycja mięsna. Rano przekładamy filet do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawami
0 Zapisać
Mielonka w osłonkach wędliniarskich

Mielonka w osłonkach wędliniarskich

Wędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Podczas parzenia sprawdzamy temperaturę wody termometrem i ewentualnie włączamy gaz aby temperatura była cały czas ta sama