Przepis na peklowanie dziczyzny

szynka z dzika - peklowana i pieczona

szynka z dzika - peklowana i pieczona

Wujek Marcin jest zapalonym myśliwym, a jego małżonka, czyli Mariolka (tak, ta od najlepszych ogórków małosolnych) zapalonym rozdawcą dóbr przywiezionych przez ślubnego z lasu
Kiełbasa palcówka z dzika

Kiełbasa palcówka z dzika

Czas peklowania dziczyzny na sucho 5 dni w temp ok 5-6 stopni. Kiełbasa palcówka z dzika. Składniki. - 4,5 kg mięsa kl
Peklowanie zalewowe

Peklowanie zalewowe

Jeśli peklowanie prowadzimy w niskich temperaturach do zalewy peklującej moşemy dodać cukier lub miód
Zioła i ich zastosowanie w kuchni

Zioła i ich zastosowanie w kuchni

To zioło możemy zastosować  do zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas, wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów
Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

ZALECENIA DIETETYCZNE W OSTEOPOROZIE1.      Zasady ogólne. a.      Regularne posiłki co 3-4 godzinyb.      Picie ok
Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy

 IMBIR –  stosuje się go do pasztetów, rosołu z kury, flaków, owoców morza, mięsa wieprzowego, baraniny, dziczyzny, sosów, ryżu, pikantnych zup, do azjatyckich dań warzywnych, do marynat z ogórków i dyni, na słodko do sałatek owocowych, pierniczków oraz do likierów, kompotów, herbaty, grzanego piwa i wina
12 grup produktów spożywczych

12 grup produktów spożywczych

Wędliny są to wyroby z mięsa lub tłuszczu lub z surowców mięsno-tłuszczowych, w jednym kawałku badź o różnym stopniu rozdrobnienia, poddane procesom technologicznym (solenie, peklowanie, wedzenie, parzenie lub pieczenie) w osłonkach naturalnych lub sztucznych
DIETA PO RESEKCJI ŻOŁĄDKA

DIETA PO RESEKCJI ŻOŁĄDKA

Warto wiedzieć jak i co jeść po resekcji żołądka, dlatego postanowiłam opisać to wdając się w szczegóły
marynowanie mięsa

marynowanie mięsa

specyficznÄ… metodÄ… marynowania na mokro jest peklowanie. na fanpejdĹźu eksperymentu sobotniego zamieĹ›ciĹ‚am kiedyĹ› proĹ›bÄ™ cĂłrki o zakup wieprzowiny -  tylko kup Ĺ›wiĹ„skie miÄ™so, takie jest najlepsze pieczone
Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn     Zioło jest używane do peklowania mięsa. Stosuje się je jako przyprawę (w niewielkich ilościach) do pieczonych ziemniaków, kapusty włoskiej, pomidorów, sosów, zup, makaronów, sałatek wędlin, do masła ziołowego, risotto
Tradycyjny polski bigos

Tradycyjny polski bigos

1) Przygotować wywar z wędzonych kości (schab, żeberka). 2) Posiekaną kapustę kiszoną i słodką łączymy w dowolnych proporcjach (w zależności od uznania) i dodajemy do bulionu
Szaszłyki z dzika i drobiu

Szaszłyki z dzika i drobiu

Peklowanie i przygotowanie mięsiwa najlepiej zaczynamy dzień wcześniej, szczególnie tyczy się to dziczyzny