Przepis na peklowanie dziczyzny

8 Zapisać
szynka z dzika - peklowana i pieczona

szynka z dzika - peklowana i pieczona

Wujek Marcin jest zapalonym myśliwym, a jego małżonka, czyli Mariolka (tak, ta od najlepszych ogórków małosolnych) zapalonym rozdawcą dóbr przywiezionych przez ślubnego z lasu
3 Zapisać
Dzik jest dziki, dzik jest zły… ale nie na talerzu!

Dzik jest dziki, dzik jest zły… ale nie na talerzu!

Dziś pragnę się podzielić bardzo fajną recepturą na suszone wyroby z dziczyzny, podane na jednej desce – suszoną kiełbasę z dzika, suszoną kiełbasę z sarny i karkówkę z dzika
0 Zapisać
Kiełbasa palcówka z dzika

Kiełbasa palcówka z dzika

Czas peklowania dziczyzny na sucho 5 dni w temp ok 5-6 stopni. Kiełbasa palcówka z dzika. Składniki. - 4,5 kg mięsa kl
0 Zapisać
GRILLOWANA POLĘDWICA Z DZIKA W PISTACJACH I ROZMARYNIE

GRILLOWANA POLĘDWICA Z DZIKA W PISTACJACH I ROZMARYNIE

Dziczyzna… Na pozór trudna do przygotowania… Marynaty. Zalewy do peklowania… Mogłoby się wydawać skomplikowane
0 Zapisać
Solenie, Obkładanie Warzywami, Bejcowanie Mięsa

Solenie, Obkładanie Warzywami, Bejcowanie Mięsa

Do części tuszy zawierających tkankę mięśniową zalecane jest peklowanie. W przypadku jagnięciny lub dziczyzny czosnek dodatkowo spowoduje skruszenie mięsa i nada mu lepszy smak
1 Zapisać
Peklowanie zalewowe

Peklowanie zalewowe

Jeśli peklowanie prowadzimy w niskich temperaturach do zalewy peklującej moşemy dodać cukier lub miód
117 Zapisać
Zioła i ich zastosowanie w kuchni

Zioła i ich zastosowanie w kuchni

To zioło możemy zastosować  do zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas, wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów
55 Zapisać
marynowanie mięsa

marynowanie mięsa

specyficznÄ… metodÄ… marynowania na mokro jest peklowanie. na fanpejdĹźu eksperymentu sobotniego zamieĹ›ciĹ‚am kiedyĹ› proĹ›bÄ™ cĂłrki o zakup wieprzowiny -  tylko kup Ĺ›wiĹ„skie miÄ™so, takie jest najlepsze pieczone
19 Zapisać
Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

ZALECENIA DIETETYCZNE W OSTEOPOROZIE1.      Zasady ogólne. a.      Regularne posiłki co 3-4 godzinyb.      Picie ok
17 Zapisać
Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy

 IMBIR –  stosuje się go do pasztetów, rosołu z kury, flaków, owoców morza, mięsa wieprzowego, baraniny, dziczyzny, sosów, ryżu, pikantnych zup, do azjatyckich dań warzywnych, do marynat z ogórków i dyni, na słodko do sałatek owocowych, pierniczków oraz do likierów, kompotów, herbaty, grzanego piwa i wina
7 Zapisać
12 grup produktów spożywczych

12 grup produktów spożywczych

Wędliny są to wyroby z mięsa lub tłuszczu lub z surowców mięsno-tłuszczowych, w jednym kawałku badź o różnym stopniu rozdrobnienia, poddane procesom technologicznym (solenie, peklowanie, wedzenie, parzenie lub pieczenie) w osłonkach naturalnych lub sztucznych
2 Zapisać
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne

współpraca - Bacówka - towary tradycyjne

- pasztet z dziczyzny,. * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. Jakiś czas temu dostałam wielką paczkę prosto z Bacówki
1 Zapisać
Kulinarne ekstrawagancje średniowiecznej i dzisiejszej Szkocji

Kulinarne ekstrawagancje średniowiecznej i dzisiejszej Szkocji

Kiedy odwiedzaliśmy XV-wieczny zamek królów szkockich w. Stirling, w którym dokonano koronacji Marii Stuart, późniejszej Królowej Szkocji,
0 Zapisać
Z Cyklu: Stek kontra marchewka cz. I - Stek

Z Cyklu: Stek kontra marchewka cz. I - Stek

Wegetarianką nie jestem i przypuszczalnie nigdy już nie będę. Wrodzona Miłość mojego Męża do mięsa, skutecznie definiuje naszą kuchnię jako raczej męską
0 Zapisać
Tradycyjny polski bigos

Tradycyjny polski bigos

1) Przygotować wywar z wędzonych kości (schab, żeberka). 2) Posiekaną kapustę kiszoną i słodką łączymy w dowolnych proporcjach (w zależności od uznania) i dodajemy do bulionu
0 Zapisać
DIETA PO RESEKCJI ŻOŁĄDKA

DIETA PO RESEKCJI ŻOŁĄDKA

Warto wiedzieć jak i co jeść po resekcji żołądka, dlatego postanowiłam opisać to wdając się w szczegóły
0 Zapisać
Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn     Zioło jest używane do peklowania mięsa. Stosuje się je jako przyprawę (w niewielkich ilościach) do pieczonych ziemniaków, kapusty włoskiej, pomidorów, sosów, zup, makaronów, sałatek wędlin, do masła ziołowego, risotto
0 Zapisać
Szaszłyki z dzika i drobiu

Szaszłyki z dzika i drobiu

Peklowanie i przygotowanie mięsiwa najlepiej zaczynamy dzień wcześniej, szczególnie tyczy się to dziczyzny