Przepis na parzenie maku

Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku

Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku

2 czubate łyżki maku. Pyszna, wielofunkcyjna pasta - nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem

Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem

Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr. Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego)
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. 35 dag maku ( suchy). 35 dag maku ( suchy)
Ciasto Dziwak

Ciasto Dziwak

Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. cukier do smaku. W garnku rozgrzać masło, dodać starte jabłka i cukier do smaku
Razowa mocno cytrynowa babka z makiem

Razowa mocno cytrynowa babka z makiem

) Wygląda zupełnie jak biały cukier, a smaku jest nawet słodszy. Bardzo dobrze sprawdza się jako zastępnik wszelkiego rodzaju cukrów ponieważ jest zupełnie neutralny, bez żadnego posmaku, tylko słodycz
Seromak

Seromak

Banalnie proste wykonanie i szybkie, bo maku nie parzymy i nie mielimy. Wilgotny makowiec o smaku sera na pysznym ciasteczkowym spodzie, z wyczuwalną nutą śliwkowych powideł
Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

Białka bijemy na pianę, margarynę rozpuszczamy i wlewamy do maku, dodajemy żółtko i drobno pokrojone bakalie
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym

Barszcz czerwony na wywarze grzybowym

grzyby umieść w rondelku i zalej zimną w takiej ilości, aby przykryła grzybyzagotuj wodę z grzybamijak tylko woda zacznie wrzeć, przelej grzyby przez sitko, następnie opłucz w zimnej wodzieopłukane grzyby umieść w szybkowarze, dodaj warzywadolej zimną wodęzamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap Ipo ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmijdo wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskiezamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap IIcałość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytrynyna koniec dodaj do barszczu masłoserwuj z uszkami lub pasztecikami
Tort makowy

Tort makowy

utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku. sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. paczka maku (25 dag). mleko do zaparzenia maku 1,25 szklanki. 1 łyżeczka mleko do zaparzenia maku
Makówki

Makówki

200 g mielonego maku. Zobacz teżProsty MakowiecŚwiąteczny konkurs CiastkożercówCiasteczka ReniferyPierniki świąteczneBabeczki drożdżowe z seremBabeczki z makiemLukier królewskiPierniczki na kubekDomowa skórka pomarańczowaBabeczki z choinkamiKokosowe bałwankiPierniki maxi 200 g mielonego maku