Przepis na parzenie maku

0 Zapisać
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku

Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku

2 czubate łyżki maku. Pyszna, wielofunkcyjna pasta - nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy
0 Zapisać
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny

Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny

Makaron gotujemy do miękkości odsączamy, na rozłożone płaty makaronu nakładamy farsz z maku i delikatnie makaron zwijamy
88 Zapisać
Najpyszniejsze rogale marcińskie - lepsze niż z cukierni

Najpyszniejsze rogale marcińskie - lepsze niż z cukierni

NADZIENIE - 350 g białego suchego maku . NADZIENIE - 350 g białego suchego maku. Rogale marcińskie czy świętomarcińskie to tradycyjny wypiek z rejonu Wielkopolski a tam mi bardzo nie po drodze więc pierwszy raz jadłam je dopiero rok temu
29 Zapisać
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA

QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA

Wszystko wkładamy do miseczki i mieszamy z odrobiną oliwy i sokiem z połowy limonki, doprawiamy do smaku solą i piperzem
21 Zapisać
Ciasto Dziwak

Ciasto Dziwak

Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. cukier do smaku. W garnku rozgrzać masło, dodać starte jabłka i cukier do smaku
20 Zapisać
Tort makowo - orzechowy

Tort makowo - orzechowy

Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca
17 Zapisać
Przepis na Rogale marcińskie

Przepis na Rogale marcińskie

Rogale marcińskie różnią się od tych „zwykłych” rogali szczególnym farszem, robionym z białego maku i mnóstwa bakalii
16 Zapisać
Ciasto makowe z kokosową wkładką bezową i kawowym kremem

Ciasto makowe z kokosową wkładką bezową i kawowym kremem

300 g maku. 300 g maku. Ciasto makowe. 300 g maku. 3 jajka. 1 szklanka cukru. 1 cukier waniliowy. 2 łyżki mąki pszennej
11 Zapisać
Rogale prawie marcińskie

Rogale prawie marcińskie

(ominęłam etap parzenie i mielenia maku ponieważ użyłam gotowej masy makowej. Po pierwsze nie dostałam białego maku, po drugie zepsuł mi się
10 Zapisać
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

250 g maku200 g miękkiego masła300 g cukru pudru400 g jabłek6 jajek (białka i żółtka osobno)6 łyżek grysiku2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakaook 2 garście posiekanych orzechów włoskichok 2 garście rodzynekMak parzymy i mielimy
8 Zapisać
Karpatka - ciasto ptysiowe z kremem budyniowym.

Karpatka - ciasto ptysiowe z kremem budyniowym.

Nie znam osoby która przeszłaby obok tego ciasta obojętnie. ) Nawet mój mąż, który nie przepada za słodkimi rzeczami zawsze skusi się na kawałek lub dwa
7 Zapisać
Gotujemy szybki wywar drobiowy w szybkowarze

Gotujemy szybki wywar drobiowy w szybkowarze

Podstawy. Feb 1, 2016. Do 5 min, Dodatki, Podstawy, Warzywa, Styczeń/Luty 2016. podstawy, ziemniaki, wege, kuchnia polska
6 Zapisać
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem

Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem

Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr. Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego)
6 Zapisać
MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI ( mokry )

MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI ( mokry )

Takie makowiec robi się błyskawicznie i smakuje fenomenalnie. Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce
5 Zapisać
Świąteczne przygotowania

Świąteczne przygotowania

W moim domu już stanęła pachnąca piernikiem i pomarańczami choinka, a półki w lodówce uginają się od ryb, warzyw, maku i kapusty
4 Zapisać
Gotujemy biały ryż w szybkowarze - sposób ekspresowy

Gotujemy biały ryż w szybkowarze - sposób ekspresowy

Podstawy. Feb 1, 2016. Do 5 min, Dodatki, Podstawy, Warzywa, Styczeń/Luty 2016. ziemniaki, wege, kuchnia polska
4 Zapisać
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi

Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi

(Jeśli korzystamy ze zwykłego maku, wtedy trzeba go wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut
4 Zapisać
Białkowa babka piegusek...

Białkowa babka piegusek...

20 dkg maku,. 20 dkg maku. Powoli zaczynam przedświąteczne pakowanie. Odkładam zbyt małe ciuszki mej Córki