Przepis na papryka ramiro

Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną

Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną

Wykorzystałam paprykę Ramiro, która wyróżnia się podłużnym, 'łódeczkowym' kształtem, fakt troszkę mniej farszu do niej wchodzi, ale za to jest wygodniejsza w krojeniu i jedzeniu niż pospolita papryka
Papryka z nadzieniem i w pomidorach

Papryka z nadzieniem i w pomidorach

Papryki ramiro oczyścić z pestek i błonek, krótko obgotować w osolonej wodzie. Papryka. Choćby właśnie ta faszerowana papryka z obiadu na letnią niedzielę
Szybki obiad bezglutenowy

Szybki obiad bezglutenowy

Danie posypać kiełkami brokułu i podać z jakimś świeżym warzywem (u mnie papryka ramiro). Ostatnio zajadam się makaronem ryżowym, którego niegdyś nie lubiłam
Wegetariańskie chilli

Wegetariańskie chilli

2 duże czerwone papryki, najlepiej ramiro, przekrojone na pół i pocięte w paski. Lekkie i bardzo szybkie do przyrządzenia chilli ze słodkich ziemniaków, czerwonej fasoli i kolorowej papryki, doprawione kuminem, nasionami kopru włoskiego, mieloną kolendrą, cynamonem i chilli
Jarski gulasz z pieczarkami

Jarski gulasz z pieczarkami

- 800g papryki Ramiro. W tym daniu jest zamknięty ogrom wspaniałych składników. Prawie każdy z osobna (oprócz przypraw) stwarza możliwość przygotowania różnych potraw
Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Papryka ramiro ma bardzo fajny smak, delikatną skórkę i łatwo usunąć z niej pestki, ale można użyć zwykłej papryki czerwonej
Salsa mango

Salsa mango

Słodkie soczyste mango, chrupiąca papryka Ramiro przełamana czosnkiem, oraz kwaśnym sokiem z limonki do tego świeża kolendra i ostre chili – idealne uzupełnienie spotkań z przyjaciółmi, zwłaszcza tych przed telewizorem…
Kulinarna odskocznia

Kulinarna odskocznia

pół godziny – po tym czasie papryka powinna być już miękka, ale nadal jędrna. Trafiłam na bazarku na paprykę ramiro – jest słodka i pozbawiona upierdliwych pestek
Pollock z grilla pieczony w folii

Pollock z grilla pieczony w folii

- 1 papryka ramiro. Moja propozycja, to – sałata, kilka świeżych liści botwinki, papryka ramiro, 1-2 ząbki drobno pokrojonego czosnku, sok z limonki, olej sezamowy i różowa sól himalajska. 1 papryka ramiro