Przepis na ozór wołowy

13 Zapisać
ozór wołowy peklowany w galarecie

ozór wołowy peklowany w galarecie

peklowany ozór wołowy w galarecie ozór wołowy peklowany ok. tężejącą galaretką zalać ozór. 3-4 łyżeczki żelatyny, 1 białko, 1 łyżka soku z cytryny opłukany z zalewy ozór włożyć do czystej wody razem z oczyszczoną włoszczyzną
2 Zapisać
Ozory wołowe w sosie chrzanowym

Ozory wołowe w sosie chrzanowym

Jeden, drugi, trzeci sklep rzeźnicki i nic, dopiero w czwartym udało się zamówić wołowy ozór. Postanowiłam przygotować ozory samodzielnie, co okazało się niełatwe, gdyż kupić taki ozór to nie taka prosta sprawa
0 Zapisać
Duszony ozór wołowy. Obiad rodzinny z wieloletnia tradycją.

Duszony ozór wołowy. Obiad rodzinny z wieloletnia tradycją.

1 duży ozór wołowy. ) 1 duży ozór wołowy. Myślę, ze nie każdy z Was jadł to danie i myślę, że nie każdy by chciał po usłyszeniu samej nazwy
9 Zapisać
Ozorki wołowe w galarecie

Ozorki wołowe w galarecie

Ozór wołowy jest raczej twardy. Ozór trzeba umyć. Dzisiejsza moja propozycja, to galareta z ozorkami wołowymi
0 Zapisać
Gulasz wołowy z papryką i topinamburem

Gulasz wołowy z papryką i topinamburem

Do tego gulaszu pani w sklepie poleciła mi tak zwany "ozór teściowej". Gulasz wołowy z dodatkiem topinamburu
324 Zapisać
salceson domowy

salceson domowy

)1 ozór wołowy (ok. ))- ozór dokładnie sparzyć lub pogotować przez około 10 minut, aby można było zdjąć zewnętrzną skórę (warstwę) z języka, skórę wyrzucić, mięso wrzucić do garnka razem z podgardlem i golonką- gotować z cebulą, solą i przyprawami do miękkości, ostudzić, obrać z kości- mięso pokroić na większe kawałki ( gruba kostkę lub paski 4-5 cm)- wywar pozostały z gotowania (nie wylewać
88 Zapisać
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa

wybrałam do tego szynkę wieprzową i ozór wołowy. za to znacznie cieńszy ozór uzyskał odpowiednią barwę, co widać poniżej
16 Zapisać
Kurczak cytrynowy, czyli Chiny po europejsku

Kurczak cytrynowy, czyli Chiny po europejsku

Chińczycy kroją w plastry jak domino, w plastry jak ozór wołowy, w końskie uszy, brwi, ogony feniksa, srebrne igły, rybie oczy, w kwitnącą dymkę, w dodatku potrafią rzeźbić z warzyw i owoców
6 Zapisać
Kulinarny Szlak "Śląskie Smaki"

Kulinarny Szlak "Śląskie Smaki"

Na początek przepraszam za jakość zdjęć, cóż nie potrafię robić zdjęć reportażowych w trudnym dla mnie oświetleniu  bo nie posiadam odpowiedniego sprzętu
1 Zapisać
Porady kulinarne - mięso

Porady kulinarne - mięso

Ozór cielęce, wieprzowy albo wołowy, łatwiej da się obrać ze skórki, jeśli po ugotowaniu włożysz go na kilka minut do zimnej wody
1 Zapisać
Ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym

Dalej będzie jeszcze gorzej - kupiłam ozorki, bo nie znalazłam policzków wołowych. Brzmi okropnie, ale smakuje wyśmienicie
0 Zapisać
Trzecia Waza | Warszawa – recenzja

Trzecia Waza | Warszawa – recenzja

Facet i Kuchnia zjadł w Trzeciej Wazie – nowo otwartym lokalu przy stołecznym Krakowskim Przedmieściu – i dzieli się wrażeniami
0 Zapisać
Good food in Łódź czyli Festiwal Dobrego Smaku

Good food in Łódź czyli Festiwal Dobrego Smaku

Od teriny z ozorów wołowych, przez cielęcinę z bakłażanem panierowanym w płatkach migdałowych po knedle po bałucku na młodej kapuście z pomidorami
0 Zapisać
Night Bite!

Night Bite!

naleśnik gryczany/kaszanka/skwarki z podgardla/ozór wołowy/figi macerowane w Porto/majo z estragonem i musztardą Dijon/szalotka/rukiew wodna
0 Zapisać
12. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

12. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

Smaki Dzieciństwa były tematem przewodnim dwunastej edycji łódzkiego Festiwalu Dobrego Smaku. Uczestnicy przygotowali 26 dań (w cenie 13 zł) i 11 deserów z napojem (w cenie 9zł
0 Zapisać
FESTIWAL DOBREGO SMAKU ŁÓDŹ 2015

FESTIWAL DOBREGO SMAKU ŁÓDŹ 2015

Pure z młodej marchewki z pomarańczową nutą, pyszny rozpływający się w ustach ozór, różowe. Trwa trzeci dzień Festiwalu Dobrego Smaku, a ja chciałam podzielić się z Wami kilkoma refleksjami z tegorocznej edycji
0 Zapisać
Szpik cielęcy

Szpik cielęcy

ozór, policzki,. *Jeżeli nie mamy tak pociętych kości, to proponuje szpik przygotowac według przepisu szpik wołowy pieczony
0 Zapisać
Piwnica Łódzka

Piwnica Łódzka

Będąc w Łodzi postanowiliśmy odwiedzić restaurację, która zaserwuje nam typowe lokalne, regionalne jedzenie, które tak ciężko było nam znaleźć w zeszłym roku