Kaczkę z jabłkami

Kaczka z jabłkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne wśród miłośników smakowitych i aromatycznych potraw. Kaczka jest pieczona w całości, a do jej przygotowania używa się świeżych jabłek, cebuli oraz przypraw. Całość jest doprawiana solą i pieprzem, a następnie pieczona w piekarniku.

Kaczka z jabłkami jest idealna na obiad lub kolację. Jest sycąca i pożywna, a także bardzo smaczna. Dodatkiem do tego dania może być surówka lub sałatka. Można również podawać ziemniaki lub inne warzywa.

Kaczka z jabłkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy gwarantuje pyszny posiłek.

Przepis na kaczkę z jabłkami

Składniki:

  1. 1 kaczka
  2. 4-5 średnich jabłek
  3. 1 cebula
  4. sól i pieprz do smaku
  5. oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. W środku kaczki umieść pokrojoną w piórka cebulę oraz jabłka.
  3. Posyp solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kaczkę z każdej strony.
  5. Następnie wstaw ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1 godzinę.

Kaczka z jabłkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy gwarantuje pyszną i aromatyczną potrawę pełną witamin i składników odżywczych.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz