Przepis na okrasa kaczka

Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy

Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy

Tym razem bardzo spodobał mi się przepis na kacze piersi z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w kolejnym odcinku "Okrasa łamie przepisy" pod tytułem "Polskie jabłko"
Kaczka nadziewana limonkami

Kaczka nadziewana limonkami

To nie jest kaczka dziwaczka i bynajmniej nie w buraczkach. To jest kaczka faszerowana limonkami i pieczona w jasnym piwie
Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym

Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym

Karol Okrasa poradził aby doprawione części kaczki ułożyć na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i smażyć powoli z obu stron wytapiając tłuszcz
Piersi kaczki ze smażonymi jabłkami

Piersi kaczki ze smażonymi jabłkami

Karol okrasa łamie przepisy + moje zmiany Składniki. Zauważyłam, że w okresie świątecznym wzrosła na moim blogu  oglądalność przepisów na kaczkę zatem dzisiaj przedstawiam kolejny pyszny pomysł, tym razem,  na piersi kaczki
Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir
Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

Ostatni przepis przed Świętami pochodzi z ksiąşki Kuchnia Polska według Karola Okrasy, jest to obłędny bigos na kaczce z dodatkiem suszonych śliwek
Pieczona perliczka

Pieczona perliczka

Całe szczęście, do łask wracają różne odmiany ptactwa i coraz chętniej lądują na naszych stołach. Trochę w tym zasługa obcych marek na naszym rynku, które uczą nas powrotu do naszych korzeni
Kulinarne Warsztaty w restauracji Platter

Kulinarne Warsztaty w restauracji Platter

Warsztaty prowadził Pan Karol Okrasa. Drugą ciekawą propozycją tego dnia była kaczka i łosoś sous vide na sałatce z makaronem ryżowym i nutką dipu z pieczonych buraków czerwonych
Liebster Blog Award.

Liebster Blog Award.

Okrasa - na prawdę utalentowany facet, znakomicie gotuje, i umie zachecić do wypróbowania swoich przepisów
Tatar z jelenia

Tatar z jelenia

zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z. Tatar. z jelenia, który prezentuję, powstał podczas warsztatów z Karolem