Przepis na okrasa chleb

0 Zapisać
Żytni chleb piwno - cebulowy. Na okrasę ... modraszki.

Żytni chleb piwno - cebulowy. Na okrasę ... modraszki.

Chleb według receptury Piotra Kucharskiego zaproponowała Beata prowadząca bloga Stare Gary. Ja jednak zrobiłam jeden duży i zmieniłam też czas wyrastania chleba
0 Zapisać
Żytni chleb piwno-cebulowy. Na okrasę ... modraszki.

Żytni chleb piwno-cebulowy. Na okrasę ... modraszki.

Chleb według receptury Piotra Kucharskiego zaproponowała Beata prowadząca bloga Stare Gary. Ja jednak zrobiłam jeden duży i zmieniłam też czas wyrastania chleba
10 Zapisać
Okrasa z gęsiny

Okrasa z gęsiny

Okrasę podajemy z chlebem i ogórkami. 1 chleb razowy na zakwasie. 1 chleb razowy na zakwasie. Żyjemy w kraju, który jest największym w Europie producentem gęsiny
1 Zapisać
Żubrowy chleb na zakwasie

Żubrowy chleb na zakwasie

Trawy nie zjadamy, zatem trzeba ją usunąć przygotowując kanapki z tego chleba. Chleb pachnie niesamowicie
1 Zapisać
Warsztaty kulinarne nad Stawami Milickimi z Kuchnią Lidla i Karolem Okrasą, czyli ryby są super!

Warsztaty kulinarne nad Stawami Milickimi z Kuchnią Lidla i Karolem Okrasą, czyli ryby są super!

bo już czekał na nas Karol Okrasa, twarz Kuchni Lidla. błyskawicznie, skorzystaliśmy z chleba drwalskiego z Piekarni Lidla
0 Zapisać
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą

Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą

Tam powitali nas Organizatorzy oraz Karol Okrasa ze swoimi Kucharzami. - Chleby Info. W dniach 20-21 listopada miałam okazję uczestniczyć w świetnym wydarzeniu dla blogerów kulinarnych, którego częścią były warsztaty rybne z Karolem Okrasą
0 Zapisać
Warsztaty z grillowania z Karolem Okrasą

Warsztaty z grillowania z Karolem Okrasą

Warsztaty z pieczenia chleba. Sezon na grillowanie mamy w pełni. Lato sprzyja spotkaniom towarzyskim na powietrzu i tym samym grillowaniu
14 Zapisać
Smażone piersi gęsie w sosie jabłkowym

Smażone piersi gęsie w sosie jabłkowym

żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. 2. piersi z gęsi ze skórą,. 2. łyżki oliwy,. 150. ml żubrówki,. 2. – 3 gałązki świeżego rozmarynu,
10 Zapisać
11 listopada – Marcińska tradycja kulinarna – gęsina

11 listopada – Marcińska tradycja kulinarna – gęsina

Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chleba
10 Zapisać
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein

Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein

Madzia od jakiegoś już czasu mówiła, że pieczoną kaczkę musimy zrobić. No i mówiła i mówiła, a ja nie bardzo cokolwiek sobie z tego robiłem
4 Zapisać
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

Okrasa kaszubska to ewenement. okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie chleba. Goose leg, stuffed with pate and dried plums
4 Zapisać
Kamień do pizzy

Kamień do pizzy

Czytałam, że świetnie też się sprawdza do wypieku chleba. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką włoskiego kamienia do pizzy
3 Zapisać
O apteczkach, pannach apteczkowych... i chłopcu apteczkowym

O apteczkach, pannach apteczkowych... i chłopcu apteczkowym

Krupy, mąki, obroki, okrasa, postronki i rzemiona, były najczęściej pod kluczem wiernego „szafarza” czyli „klucznika”
2 Zapisać
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Mówi się, że człowiekowi co ileś tam lat zmienia się smak. W sumie coś w tym może być. Być może do pewnych smaków człowiek po prostu dorasta, z pewnych z czasem wyrasta
2 Zapisać
Pasta z jajka i łososia

Pasta z jajka i łososia

Podawać z ulubionym chlebem. Kolejna propozycja na smakowitą pastę na kanapki. Tym razem z jajka i łososia
2 Zapisać
nadziewana papryka pod kukurydzianą pierzynką

nadziewana papryka pod kukurydzianą pierzynką

) Karol Okrasa bowiem przygotowywał zapiekankę z mielonej wołowiny i używał polskich serów długodojrzewających
1 Zapisać
Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu

Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu

Karol Okrasa – chyba nie będę musiała Was zachęcać do wypróbowania takiego zestawu. - ) Ryba w panierce razowego chleba z dodatkiem topinamburu, który
1 Zapisać
Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

W malakserze umieszczamy wszystkie składniki na panierkę (połowę pistacji, migdały, miąższ z chleba oraz ciastka), doprawiamy solą i pieprzem, a następnie drobno blendujemy