Przepis na noga indyka pieczona

16 Zapisać

Pieczony indyk

Czytaliśmy, myśleliśmy i obraliśmy drogę naszej wyprawy po idealnego pieczonego indyka. Tak jak od dawna chcieliśmy upiec indyka, tak od dawna szukaliśmy świeżego, a nie mrożonego
3 Zapisać

Pieczeń z piersi indyka

Czasem po w trakcie "dopiekania" odwracam mięso do góry nogami, aby zarumieniło się z obu stron. Lubię przygotowywać wielokrotnie już prze zemnie przetestowaną pieczeń z piersi indyka, bo ma niesamowite walory smakowe i jest na tyle duża, żeby po upieczeniu i pokrojeniu powstawały ładne duże plastry na kanapki lub do obiadu
5 Zapisać

Kaczka – porady

Większość z nas całkiem dobrze radzi sobie z podzieleniem całego kurczaka na części – nogi, piersi (z filetowaniem lub bez), skrzydła, grzbiet… Jesteśmy bowiem z doświadczenia przyzwyczajeni do anatomii kurczaka, nawiasem mówiąc bardzo zbliżonej do indyka, perliczki czy bażanta
3 Zapisać

Mój spsoób na ... galaretę....

Taka galareta jest ponadto niezwykle zdrowa dla osób, które dużo czasu spędzają na nogach. Golonkę (ja chętniej korzystam z tylnej i to dwie, trzy - i, Boże broń, nie wyrzucam tłuszczu ani skóry), skrzydło z indyka (może być dwa - ze względu na mięso, aby galareta nie była tylko "ściętą wodą"), kurze łapki, które po ugotowaniu zwykle daję pieskowi, a przed ugotowaniem dokładnie czyszczę i usuwam wszelkie zgrubienia oraz (jeśli są) pazury, nóżki świnki (także dokładnie wyczyszczone, nie mają co prawda zbyt dużo mięsa, ale zapewniają tak pożądaną kleistość galarety)
Więcej przepisów na %s strony