Przepis na nadzienie makowe do rogali

88 Zapisać
Najpyszniejsze rogale marcińskie - lepsze niż z cukierni

Najpyszniejsze rogale marcińskie - lepsze niż z cukierni

NADZIENIE - mak zalałam w misce wrzącą wodą, zamieszałam i przykryłam.   Białka ubiłam na sztywną pianę i partiami wmieszałam ją do masy makowej
16 Zapisać
Rogal gdański vs Rogal marciński

Rogal gdański vs Rogal marciński

Wiadomo też, że ciasto obowiązkowo musi być półfrancuskie, a nadzienie powinno składać się z białego maku, cukru, śmietany, masła, wanilii, daktyli, rodzynek oraz skórki pomarańczowej
15 Zapisać
Rogale na św. Marcina

Rogale na św. Marcina

Nadzienie rogala robione jest na bazie białego maku, orzechów i migdałów. dodać do masy makowej i delikatnie
11 Zapisać
ROGALE MAŚLANE (zdjęcia krok po kroku)

ROGALE MAŚLANE (zdjęcia krok po kroku)

Ułóż dowolne nadzienie na rogalikach, u mnie to masa makowa z puszki. jajko (do posmarowania rogalików)
11 Zapisać
Rogale prawie marcińskie

Rogale prawie marcińskie

Nadzienie. zmieliłam orzechy i migdały i dodałam do makowej masy). (ominęłam etap parzenie i mielenia maku ponieważ użyłam gotowej masy makowej
8 Zapisać
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Dlatego kto chce spędzić pół dnia na wypiekaniu rogali to serdecznie zachęcam i uprzedzam, że jest to wypiek dla entuzjastów – lecz kto spróbuje jak wyjątkowe jest nadzienie z białego maku, nie będzie żałował i zrobi je także za rok
7 Zapisać
Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie

) (w Krakowie biały mak można kupić na Starym Kleparzu, na stoisku z kaszami)Mimo tego, zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił z rogalami Marcińskimi 
5 Zapisać
Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie

Nadzienie. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Jestem "Poznańską pyrą", używam takich słów jak "tej", "pyry", "bana", "laczki", "wiara" (w odniesieniu do grupy ludzi) i wielu innych, czasem nie zdając sobie nawet sprawy, że to regionalizmy, tak jak z "nabierką"
4 Zapisać
Rogale marcińskie lekko odchudzone

Rogale marcińskie lekko odchudzone

nadzienie. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. nadzienie. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta
4 Zapisać
ROGALE MARCIŃSKIE

ROGALE MARCIŃSKIE

NADZIENIE. makowej i delikatnie wymieszać. W moich rogalach mam swój dobry sprawdzony przepis na ciasto. wypieku tych rogali możecie Państwo poznać w publikacji mojego przepisu z
3 Zapisać
Rogale prawie marcińskie

Rogale prawie marcińskie

Nadzienie powinno być zwarte, tak by dało się je bez problemu nakładać na ciasto. Przygotowanie masy makowej
2 Zapisać
Rogale marcińskie z makiem

Rogale marcińskie z makiem

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć nadzienie na ciasto. Kiedy po raz pierwszy postanowiłam zrobić rogale marcińskie, aby zadowolić męża, który nie wyobrażał sobie tego święta bez rogali zgłębiłam temat i postanowiłam zrobić prawdziwe rogale świętego Marcina
1 Zapisać
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Dwa białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok
1 Zapisać
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

nadzienie z białego maku. można porównać do tradycji spożywania w. Tradycję jedzenia rogali świętomarcińskich
1 Zapisać
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Nadzienie. Ale wracając do rogali. w tym, przeczytałam i dotarło do mnie, że potrafię. Jakiś czas temu znalazłam na fb informację o akcji pieczenia rogali zorganizowanej przez Margarytkę z bloga "Kulinarne szaleństwa Margarytki"
1 Zapisać
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Dzień wcześniej przygotowujemy nadzienie. Dokładnie połowę masy makowej zamroziłam. Od kilku lat przymierzałam się do rogali marcińskich
0 Zapisać
Rogale "marcińskie"

Rogale "marcińskie"

nadzienie. Przepis pochodzi z bloga Margarytki i również wrzucam te rogaliki do akcji na fb, a także jako, że to czas na wspólne wypiekanie tym razem rogalików z Bożenką dodaje je również do akcji
0 Zapisać
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wypiekane w Poznaniu i Wielkopolsce z okazji dnia Św