Przepis na nadzienie do rogalików

2 Zapisać

Rogaliki krucho drożdżowe z nadzieniem

- do zarumienieniaTe rogaliki są dość oszczędne, bo nie potrzeba do nich jaj. 3 szklanki mąki250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy25 dag masła1 łyżka cukru pudru6 dag świeżych drożdży, szczypta solina nadzienie marmolada lub np. Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciastoPrzykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnegoPo wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować cienko na około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów) Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta formułując rogalikiKażdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mkiem jeśli mamy, albo po upieczeniu tylko cukrem pudremPiec w temp
Więcej przepisów na %s strony