Przepis na na smaczny smalec

3 Zapisać

Domowy smalec z wolnowaru

Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować
2 Zapisać

Domowy smalec

Ja jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny. Słoninę drobno kroimy i topimy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia smalcu, aż skwarki nabiorą złotego koloru
2 Zapisać

Domowy smalec

Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Dodajemy cebulę ale dopiero jak część będzie wytopiona ale nie do końca -cebula ma się zeszklić a nie zarumienić
Więcej przepisów na %s strony