Przepis na na puszystą drożdżówkę

puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut. misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawic na 15 minut do podrośnięcia. piec w 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom 35 minut, następnie ustawić na termoobieg, 170 C i piec z 12 minut, ciasto wyjąć z blaszek jak wystygnie - drożdżówka jest bardzo puszysta, lekka, smaczna
11 0
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wielkie i puszyste.

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wielkie i puszyste.

na kruszonkę. Zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego boku w kierunku paska bez truskawek. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie, podsypać blat mąką i rozciągnąć ciasto, rękami, zaczynając od środka, na prostokąt wielkości 40X30 cm. Pokroić na 14 ślimaków i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w bardzo dużej odległości (u mnie na trzech blachach). Odstawić na ok 30 minut
0 0
Drożdżówka z serem i lukrem

Drożdżówka z serem i lukrem

Drożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Jeśli nie macie w domu jogurtu, by zrobić domowy ser jogurtowy to zróbcie drożdżówkę z twarogiem ze sklepu – ale polecam zrobić serek samemu, bo warto
36 0