Napar z lipy

Napar z lipy to napar z kwiatów lipy, który posiada wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia. Ma działanie kojące, przeciwzapalne i łagodzące objawy przeziębienia. Napar z lipy pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych w gardle, łagodzi kaszel i pomaga w łagodzeniu bólu gardła.

Napar z lipy jest również doskonałym sposobem na chwilę relaksu. Ma właściwości uspokajające, łagodzące napięcie i poprawiające nastrój. Napar z lipy można pić zarówno na zimno, jak i na gorąco, a do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników.

Warto jednak pamiętać, że napar z lipy nie jest wskazany dla osób uczulonych na kwiaty lipy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Przepis na napar z lipy

Składniki:

  • 2 łyżki kwiatów lipy
  • 500 ml wody
  • miód lub cukier do smaku (opcjonalnie)
  • plasterki cytryny lub sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Kwiaty lipy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
  2. W garnku zagotować wodę.
  3. Do wrzącej wody dodać kwiaty lipy i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić na 10-15 minut, aby napar nabrał aromatu.
  5. Po tym czasie przecedzić napar przez sitko lub gazę, aby pozbyć się kwiatów.
  6. Dodać miód lub cukier do smaku oraz plasterki cytryny lub sok z cytryny (opcjonalnie).
  7. Napar podawać gorący lub schłodzony.

Napar z lipy jest doskonałym sposobem na chwilę relaksu, a także działa kojąco i łagodząco na układ nerwowy. Można go pić w dowolnej ilości, ale zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek dziennie.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz