Przepis na na mały wok

1 Zapisać

Tęczowe warzywa z woka z sosem fistaszkowym

Na bardzo małym ogniu, delikatnie podgrzej (nie zagotowywuj) przygotowany wcześniej sos orzechowy. Najłatwiejszym sposobem na przyjęcie dużej dawki witamin (oprócz sałatki, na którą musi się ocieplić o kilka dobrych stopni) są warzywa z woka (czyli ’stir-fry’ – coś na co w języku polskim nie mamy zgrabnego określenia)
8 Zapisać

Smażone tofu z kiełkami

Usmażyłam je na oleju w woku cały czas mieszając aż stało się złociste. - 200 g naturalnego tofu- 2 łyżki oliwy- 3 łyżki sosu sojowego- garść kiełków (najlepiej sojowych)- mały pęczek kolendryPrzygotowanie
5 Zapisać

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Tom Kha Gai- kokosowa zupa z kurczakiem

- mały kawałek imbiru- obrany. Nie chcę śmiało mówić o tym, że są to moje ulubione rodzaje kuchni, bo tego nie wiem, Jest za dużo innych pyszności z pozostałych kuchni, żeby wybrać tą najlepszą( tak, zawsze miałam z takim wyborem problem i chyba nigdy nie wybiorę tej jednej jedynej kuchni), jednak kuchnia ze wschodu ma w sobie to coś, co mnie do niej bardzo przyciąga
2 Zapisać

Sajgonki z kaczką

Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić mięso do podsmażenia. Gotowe sajgonki wrzucamy partiami do woka i smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru
Więcej przepisów na %s strony