Przepis na na mały wok

11 Zapisać
Ciecierzyca z woka. W pysznym sosie.

Ciecierzyca z woka. W pysznym sosie.

Wok akurat zasila moje kuchenne zbiory, ale jeśli nie posiadacie, to na zwykłej patelni również możecie przygotować to danie
3 Zapisać
Kurczak w warzywach z woka

Kurczak w warzywach z woka

Gdy ryż się ugotuje wówczas można go przełożyć do woka z mięsem i warzywami i wymieszać, lub przesypać do większych misek
2 Zapisać
Tęczowe warzywa z woka z sosem fistaszkowym

Tęczowe warzywa z woka z sosem fistaszkowym

Na bardzo małym ogniu, delikatnie podgrzej (nie zagotowywuj) przygotowany wcześniej sos orzechowy. Najłatwiejszym sposobem na przyjęcie dużej dawki witamin (oprócz sałatki, na którą musi się ocieplić o kilka dobrych stopni) są warzywa z woka (czyli ’stir-fry’ – coś na co w języku polskim nie mamy zgrabnego określenia)
116 Zapisać
Kurczak z warzywami i grzybami mung po chińsku

Kurczak z warzywami i grzybami mung po chińsku

  Na patelni lub w woku rozgrzej niewielką ilość oleju. Chcąc nadrobić straty wrzucam dziś przepis na kurczaka z warzywami i grzybkami mung po chińsku
17 Zapisać
Potrawka ryżowa z warzywami, kurczakiem i sosem kokosowym

Potrawka ryżowa z warzywami, kurczakiem i sosem kokosowym

Dzięki warzywom i mleczku kokosowym, które je delikatnie otula danie to ukoi zmysły, a przy tym nie zdołuje brzuszka nadmiarem ciężaru
15 Zapisać
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI

CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI

Należy do dań o których długo nie można zapomnieć. ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona. WYKONANIE. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek)
14 Zapisać
Kalafior na ostro

Kalafior na ostro

pół dużego kalafiora, albo jeden mały. Kiedy jest już odpowiednio miękki wyjmuję go na talerz i przecieram woka papierowym ręcznikiem
12 Zapisać
Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym

Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym

Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie
10 Zapisać
Makaron z brokułami i kurczakiem

Makaron z brokułami i kurczakiem

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i starty imbir
9 Zapisać
Smażone tofu z kiełkami

Smażone tofu z kiełkami

Usmażyłam je na oleju w woku cały czas mieszając aż stało się złociste. - 200 g naturalnego tofu- 2 łyżki oliwy- 3 łyżki sosu sojowego- garść kiełków (najlepiej sojowych)- mały pęczek kolendryPrzygotowanie
8 Zapisać
Kalafiorowe curry

Kalafiorowe curry

Papryczkę chili siekamy bardzo drobno, ząbki czosnku i mały kawałek imbiru ścieramy na tarce, a następnie delikatnie rumienimy je wszystkie razem na dużej patelni lub w woku, na dwóch łyżkach oleju
5 Zapisać
Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Tom Kha Gai- kokosowa zupa z kurczakiem

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Tom Kha Gai- kokosowa zupa z kurczakiem

- mały kawałek imbiru- obrany. Nie chcę śmiało mówić o tym, że są to moje ulubione rodzaje kuchni, bo tego nie wiem, Jest za dużo innych pyszności z pozostałych kuchni, żeby wybrać tą najlepszą( tak, zawsze miałam z takim wyborem problem i chyba nigdy nie wybiorę tej jednej jedynej kuchni), jednak kuchnia ze wschodu ma w sobie to coś, co mnie do niej bardzo przyciąga
3 Zapisać
Rozwiązanie konkursu z Nestlé Polska - "Menu na jeden dzień"

Rozwiązanie konkursu z Nestlé Polska - "Menu na jeden dzień"

Na mały. Nadesłaliście. mnóstwo wspaniałych pomysłów na jednodniowe menu dla wybranego bohatera. przepyszną zabawę i zapraszam na wyniki
2 Zapisać
Zielone curry z kurczakiem, fenkułem i groszkiem

Zielone curry z kurczakiem, fenkułem i groszkiem

W weekendowe poranki, kiedy wreszcie nie muszę w sprinterskim tempie nakładać w tym samym czasie skarpet i podkładu, podsiorbując jednocześnie ohydnie wystygłe kawopodobne coś, lubię delektować się leniwym espresso na balkonie
2 Zapisać
Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Curry pomidorowo- kokosowe z kalafiora i indyka

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Curry pomidorowo- kokosowe z kalafiora i indyka

Do woka dodać mleczko kokosowe, pomidory i kalafior, doprowadzić do wrzenia i przykryć. Zdaję sobie sprawę, że jest ich tutaj sporo, ale na tym właśnie polega kuchnia indyjska- na przyprawach
2 Zapisać
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków.

CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków.

Nam, miłośniczkom typowo polskich smaków (przed oczami mamy pierogi, dużo pierogów), zdarza się mały skok w bok
2 Zapisać
Hackowanie rosołu

Hackowanie rosołu

Zmniejsz ogień (jeśli masz suche nudle albo makaron typu vermicelli, dorzuć go teraz) i pozwól się teraz na małym ogniu wszystkiemu przegryźć
2 Zapisać
Sajgonki z kaczką

Sajgonki z kaczką

Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić mięso do podsmażenia. Gotowe sajgonki wrzucamy partiami do woka i smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru