Przepis na na lina pieczonego

Lin pieczony w folii

Lin pieczony w folii

Nie za wszystkimi przepadam, ale tłuściutkiego lina nie sposób odmówić, gdy jest dobrze przyrządzony
Tarta Tatin na słono. Z szalotkami

Tarta Tatin na słono. Z szalotkami

HalbaĹ„ski opisaĹ‚ jÄ… w swoim cennym „Leksykonie sztuki kulinarnej”. Inaczej wiÄ™c niĹź w starym dowcipie, gdy synek pyta ojca, dlaczego makaron siÄ™ nazywa makaron, a ten tĹ‚umaczy
Wszystko co powinieneś wiedzieć o pikniku

Wszystko co powinieneś wiedzieć o pikniku

mały bochenek chleba, albo duża bułka (najlepiej okrągła i wysoka), ulubione dodatki do kanapki (wędlina, ser, majonez lub do smaku sosem pesto, sałata, pomidory, ogórki, gotowane mięso z kurczaka lub mięso z indyka)
Gniazdko z niespodzianką!

Gniazdko z niespodzianką!

„Zastrzyk inspiracji” otrzymuje ode mnie zestaw publikacji na temat produktów i dań lokalnych, natomiast książka kulinarna wędruje do Liny
Pędy chmielu i tarta chmielowa

Pędy chmielu i tarta chmielowa

Ta roślina jest bardzo ekspansywna, więc śmiało moşna obrywać pędy, a chmiel i tak się rozpleni
Robimy ROSÓŁ MOCY!

Robimy ROSÓŁ MOCY!

Rosół mocy otwiera dwa ważne cykle, które tak naprawdę przeplatają się z tym, co już znacie i będą wyznaczać mój rozwój kulinarny przez najbliższy rok (i oczywiście rozwój tego bloga, jedno z drugim jest ściśle związane
Miętus w trzech odsłonach

Miętus w trzech odsłonach

HalbaĹ„ski w „Leksykonie sztuki kulinarnej”. Mnie do jedzenia ryb namawiać nie trzeba. karpia, sandacza, lina, szczupaka – ten ostatni nie wiem czemu jest w Ĺ‚askach u stoĹ‚ecznych gospodyĹ„, bo wĹ‚aĹ›ciwie tylko faszerowany jest jadalny
Ryba z kapustą w orzechach

Ryba z kapustą w orzechach

Widać, şe był rybą lubianą i cenioną kulinarnie. u nas był sandacz. Warto poczytać i dla treści historycznej, i zawsze şywej kulinarnej
Dwa owoce dobre na maj

Dwa owoce dobre na maj

Wierzch upieczonego sernika obłoşyłam kilkoma oblatami (waflami typu opłatek) i dopiero na nie nałoşyłam przecier z rabarbaru