Przepis na na kiełbasę polską

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Ale nigdy jej nie kupuję, bowiem najlepszą białą kiełbasę robią moi rodzice. Będąc dzieckiem nie jadałam białej kiełbasy, z czasem do niej dojrzałam i dziś od czasu do czasu mam na nią ochotę
Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości jajka i rozłożyć na warzywach. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką
Żurek z kiełbasą

Żurek z kiełbasą

Następnie wrzucamy pokrojoną kiełbasę ( można też podsmażyć trochę boczku, ale akurat w tym przypadku go nie użyłem
Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie

Na szczęście jakiś czas temu przygotowałam na niedzielne śniadanie polską wersję jajek po szkocku ( zamiast mięsa mielonego użyłam białą kiełbasę)
Stroganoff z kiełbasą – przepis 3

Stroganoff z kiełbasą – przepis 3

Zrumień kiełbasę na oleju, posypując papryką i pieprzem. Jest to kiełbasa przypominająca polską parówkową ale o wiele większej zawartości mięsa
Paella z kurczakiem i chorizo

Paella z kurczakiem i chorizo

Na podstawie przepisu Gordona Ramsey'a z książki "Kuchnie świata". Kiełbasę kroimy w grube plastry, a kurczaka w mniejsze kawałki
Komosa ryżowa z koprem włoskim

Komosa ryżowa z koprem włoskim

Wieczorem, po całodziennym spacerowaniu wróciliśmy do domu i zgodnie stwierdziliśmy, że na kolację zjemy coś szybkiego, aby nie tracić czasu i móc poświęcić go tym razem na polską kinematografię
Iście polski obiad

Iście polski obiad

Ułóż kiełbasę na patelni, u mnie patelnia grillowa i na małym smaż kiełbasę do żlotego koloru. Koleżanka z pracy bardzo lubi polską kuchnię, więc ją zaprosiłam na polski tradycyjny obiad
Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej

Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej

Delikatny w smaku, a jednak aromatyczny. Z meksykańskim akcentem w postaci mojej ulubionej przyprawy chili con carne i świeżej papryki, ale z tradycyjną polską białą kiełbasą
Nadziewane zraziki wołowe i kluski śląskie

Nadziewane zraziki wołowe i kluski śląskie

Jednak ile razy robię coś bardziej zwyczajnego i normalnego, to zdaje mi się, że tą naszą kuchnią polską, babciną, tradycyjną powinniśmy się jednak częściej zachwycać i częściej po nią sięgać
Kapuśniak z chorizo

Kapuśniak z chorizo

*zamiast chorizo można dodać tradycyjną polską kiełbasę. Pamiętam, jak wracałam w taką pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy
bigos z prawdziwego zdarzenia

bigos z prawdziwego zdarzenia

Zarumienione mięso przekładamy na duży talerz, a na tej samej patelni najpierw podsmażamy kiełbasę, a potem cebulę
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

W tym czasie kroimy drobno cebulę i kiełbasę w plasterki smażymy na małej ilości tłuszczu przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą