Przepis na na karpia smażonego

14 Zapisać
Karp smażony w panierce

Karp smażony w panierce

Jak zostanie kilka kawałków karpia smażonego po kolacji Wigilijnej, to jemy karpia na Boże Narodzenie z sałatką jarzynową, pomidorkami
10 Zapisać
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby

Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby

Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz banalny najlepiej podkreśla delikatny smak mięsa karpia i czyni z niego prawdziwy delikates - to karp smażony na maśle klarowanym
8 Zapisać
Karp smażony z migdałami i miodem - idealna karp wigilijny!

Karp smażony z migdałami i miodem - idealna karp wigilijny!

W zeszłym roku postanowiłam przyrządzić nieco inaczej karpia smażonego. Odkąd sama szykuję część wigilijnych potraw, staram się eksperymentować - dwa lata temu pokusiłam się o faszerowanego karpia - jednak nie zachwycił aż tak bardzo (może dlatego, że był to ponad dwukilogramowy karp i zwyczajnie się przejadł - chyba szybko do niego nie wrócę)
7 Zapisać
Karp smażony

Karp smażony

Dzień wcześniej wypłukać karpia w zimnej wodzie, zdjąć łuski, pokroić na części. Karp smażony jest jedną z najpopularniejszych polskich potraw wigilijnych
5 Zapisać
Karp smażony

Karp smażony

Kocham pałaszować karpia na zimno gdy jego skóra lekko stwardnieje i stanie się przyjemnie gumowata. Chińska ryba, która się idealnie w Polsce zadomowiła ma swój odwieczny urok i nie potrafiłbym przerzucić się na inną wigilijną rybkę
4 Zapisać
smażony karp wigilijny-sekrety smaku

smażony karp wigilijny-sekrety smaku

Dzisiaj na zdjęciach pokazuję Wam wersję karpia w dzwonkach (tak jada się np u mojego męża) choć ja od zawsze filetuję rybę
2 Zapisać
Karp smażony

Karp smażony

Dokładnie umyte filety z karpia ze skórą (można kupić gotowe filety albo kupić całą rybę i ją wyfiletować) pokroić na porcje
1 Zapisać
KARP SMAŻONY W PANIERCE

KARP SMAŻONY W PANIERCE

Umytego karpia skrobię z łusek, odcinam głowę i płetwy. To jest jedna z tych potraw bez których nie wyobrażam sobie świąt, może nie być ciast, może nawet nie być prezentów, śniegu możenie być ale karp smażony być musi
1 Zapisać
KARP SMAŻONY WIGILIJNY

KARP SMAŻONY WIGILIJNY

nie każdy z was wie, że powszechna dziś obecność karpia na wigilijnym. morskie ryby na jakiś czas ostały się jedynie w przedwojennych książkach
1 Zapisać
Karp smażony w pietruszkowej panierce

Karp smażony w pietruszkowej panierce

Karpia pokroić na dzwonki lub filety. nieco inaczej ale równie pysznie. Nie ma Wigilii bez karpia. Nasmarować musztardą i obtoczyć
1 Zapisać
SMAŻONY KARP

SMAŻONY KARP

Przepis na tego karpia przechodzi u mnie z pokolenie na pokolenie, jak to się mówi. Został mi jeszcze kawałek karpia ze świąt, więc zrobiłam smażonego
0 Zapisać
Smażony karp wigilijny

Smażony karp wigilijny

Wykonanie. Czasem karpia zastepujemy inną rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin
0 Zapisać
Karp smażony w czerwonym winie

Karp smażony w czerwonym winie

Do klasycznie przyrządzanego karpia smażonego w panierce na oleju sugeruję lżejsze czerwone wina. Na osobnej patelni rozgrzej olej, wyłóż filet z karpia, obsmaż krótko z obu storn, oprósz solą i pieprzem
0 Zapisać
Karp smażony w ziołowej panierce

Karp smażony w ziołowej panierce

Płaty z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, bułkę tartą mieszamy z suszoną natką pietruszki i koperkiem
0 Zapisać
ŚLEDŹ SMAŻONY W ŻOŁĘDZIOWEJ OTOCZCE

ŚLEDŹ SMAŻONY W ŻOŁĘDZIOWEJ OTOCZCE

Nie możemy jednak zapominać, że niektórym gatunkom grozi wyginiecie. langustynki, ostrygi, sardele, szproty, śledzie, czarniaka, karpia,
0 Zapisać
Smażony karp

Smażony karp

Następnie każdy kawałek karpia obtaczam w mące – dokładnie. / Dzisiaj prosta i smaczna propozycja. Wykonanie
0 Zapisać
Karp smażony z sosem szarym

Karp smażony z sosem szarym

Smażyć karpia na złoty kolor. Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Przygotowanie karpia
0 Zapisać
KARP SMAŻONY W PŁATKACH MIGDAŁÓW

KARP SMAŻONY W PŁATKACH MIGDAŁÓW

Karpia przywiózł nam Pan Włodek z Folwarku Jastrzębie Kąty. Jego karpie są najlepszej jakości. W życiu lepszego karpia nie jadłam niż ten, którego zrobiły dziewczyny ze Slow Food podczas warsztatów z dziećmi