Przepis na na dobry smalec

44 Zapisać
Smalec - staropolskie smarowidło do chleba

Smalec - staropolskie smarowidło do chleba

Wszystkie składniki pokroiłam (dobry, ostry nóż pozwoli uniknąć irytacji ) w najdrobniejszą kostkę. Dziś mam takie cudo w swojej lodówce i przynajmniej następne dwie pajdy na obiad za sobą
2 Zapisać
Domowy smalec

Domowy smalec

Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Całość przekładamy do garnuszka z kamionki, gorący smalec przyprawiamy majerankiem i dokładamy liście laurowe jeżeli ktoś lubi można dodać kilka kropel sosu sojowego
1 Zapisać
Wegański smalec z białej fasoli

Wegański smalec z białej fasoli

Niejednego też można by oszukać. Jest to dobry przepis dla fanów tradycyjnego smalcu. Zdrowsza alternatywa tego co smaczne i tradycyjne
1 Zapisać
Smalec wykwintny

Smalec wykwintny

Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej
0 Zapisać
Wegetariański smalec ze śliwką

Wegetariański smalec ze śliwką

Sama jak najbardziej jestem mięsożerna i prawdziwy smalec wręcz uwielbiam, ale lubię też wracać do tej fasolowej wersji
0 Zapisać
Fasolowy smalec

Fasolowy smalec

Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dobrym oleju (tylko tyle ile konieczne do smażenia, cebula nie musi pływać w tłuszczu
0 Zapisać
Bigos- dobry na wszystko...

Bigos- dobry na wszystko...

Bigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia
0 Zapisać
Bardzo dobry przepis na ciasto parzone.

Bardzo dobry przepis na ciasto parzone.

Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę smalcu. Następnie wlać resztę jajek, dodać przesiany proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie ciasto wymieszać na jednolitą masę
0 Zapisać
Smalec wegański

Smalec wegański

Wyszedł niespodziewanie dobry jak na. Znalazłam ten przepis i musiałam wypróbować. smalec bez grama tłuszczu zwierzęcego
0 Zapisać
Smalec z tłuszczu Planta – wegetariański

Smalec z tłuszczu Planta – wegetariański

na bardzo dobry smalec ale nie ze słoninki tylko planty z dodatkiem. smalec zaczyna zastygać ( robi się biały) delikatnie mieszam
4 Zapisać
JAK WYBRAĆ DOBRY CHLEB?

JAK WYBRAĆ DOBRY CHLEB?

-przede wszystkim wybierajmy chleb z jak najkrótszą listą składników-najlepiej z mąki razowej lub mieszany z przewagą mąki żytniej, dobry jest także pumpernikiel
2 Zapisać
Pasta do pajdy chleba niczym smalec ze skwarkami!

Pasta do pajdy chleba niczym smalec ze skwarkami!

Co więcej, jestem przekonana, że nie jeden wuj zdziwi się co na świątecznym stole robi smalec, po czym będzie prosił o więcej
2 Zapisać
Raz do roku - przepyszny smalec z dużą ilością dodatków.

Raz do roku - przepyszny smalec z dużą ilością dodatków.

Do tego dobry chleb na zakwasie i mamy pyszne zimowe jedzenie. Raz do roku tuż przed wyjazdem na narty przygotowuję domowy smalec
0 Zapisać
Samo zdrowie, czyli dobry olej w kuchni :)

Samo zdrowie, czyli dobry olej w kuchni :)

Czy równie często zadajecie sobie pytanie na. zatem kupić dobry, zdrowy olej w przystępnej cenie. najlepszy do sałatek
0 Zapisać
Pajda z domowym smalcem

Pajda z domowym smalcem

W sklepie bardzo trudno trafić na wyjątkowo dobry, zrobienie go w domu nie jest bardzo trudne. Jeżeli nie będziemy tego robić to skwarki i cebula opadną na dno miseczki a do góry zbierze się smalec
216 Zapisać
CIASTO "SKUBANIEC"

CIASTO "SKUBANIEC"

Skubaniec jest bardzo dobry i na ciepło i na zimno. Wygrzebałam dawny przepis na ten pyszny placek. Nie wiem skąd mam przepis ,krążył wśród moich znajomych
193 Zapisać
Kotlet schabowy wg Magdy Gessler

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler

Postanowiłam jednak wypróbować ten sposób. Powiem Wam, że tak dobrych schabowych dawno nie jadłam. Do panierki dodałam płatki owsiane, ale można też dodać sezam, mielone orzechy ub słonecznik, usmażyłam je na oleju
119 Zapisać
Gulasz z szybkowara

Gulasz z szybkowara

Gulasz tak ugotowany był także bardzo dobry, ale gdy zdarzało mi się zapomnieć dodać kostki, a jeszcze o tym nie wiedziałam, sos wychodził bardziej aromatyczny i esencjonalny, a mięso było kruche