Przepis na na dobre skwarki

6 Zapisać
Kruche ciasteczka ze skwarek - babciny przepis

Kruche ciasteczka ze skwarek - babciny przepis

Wyróbcie wszystko na gładkie, ale dość twarde ciasto. Wyszły bardzo dobre, ale babcine były o niebo lepsze
37 Zapisać
Pierogi z mięsem - krok po kroku!

Pierogi z mięsem - krok po kroku!

Do pierogów z mięsem przygotowuję skwarki z cebuli i szynki lub bekonu – na patelni z olejem i łyżką masła podsmażamy, na wolnym ogniu pokrojoną  w kostkę cebulę i pokrojoną  w kostkę szynkę
35 Zapisać
Moskole, placki ziemniaczane po góralsku

Moskole, placki ziemniaczane po góralsku

Góralom spodobał się ich sposób wypiekania placków z mąki owsianej i utłuczonych ziemniaków i w ten sposób potrawa ta na dobre zapisała się w tradycji kulinarnej Podhala
20 Zapisać
Kopytka

Kopytka

Kopytka to chyba najbardziej znane kluski. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Są bardzo pyszne i można je zajadać na wiele sposobów
16 Zapisać
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Więc pomimo, że mieliśmy na tamte ochotę zrobiłam z mięsem, bo też dobre a i przepisem warto się podzielić
15 Zapisać
Biała kapusta duszona

Biała kapusta duszona

Wiosna rozgościła się na dobre. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Brakuje nam już tylko bazarku pełnego nowalijek
8 Zapisać
CUPCAKES Z MIĘSA MIELONEGO Z PUREE ZIEMNIACZANYM I SZYNKĄ

CUPCAKES Z MIĘSA MIELONEGO Z PUREE ZIEMNIACZANYM I SZYNKĄ

Na zimno dobre jaka przekąska do bufetu zimnego a na ciepło jako danie główne. Alternatywa dla zwykłych mielonych
7 Zapisać
Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Nie jest to taką nieuzasadnioną teorią, zważywszy na to, że węglowodany zawarte w makaronie powodują zwiększone wydzielanie endorfin - hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie i odczuwanie szczęścia
4 Zapisać
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej

Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej

Masa ziemniaczana na pyzy powinna być spoista, ale im więcej mąki dodacie, tym pyzy mogą być twardsze, dlatego tak ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków
4 Zapisać
Pieczone ziemniaki hasselback

Pieczone ziemniaki hasselback

Gotowanie na parze i pieczenie to również dobre pomysły. To świetny pomysł, żeby zaskoczyć znajomych. masło, skwarki, boczek
4 Zapisać
Botwinka

Botwinka

Stąd też ostatnio moja słaba aktywność na blogu. Urlop w rodzinnej Polsce, chwilę później tygodniowy pobyt gości, niestety wszystko co dobre szybko się kończy
3 Zapisać
Bieszczady w słońcu i w deszczu - poradnik wędrowca

Bieszczady w słońcu i w deszczu - poradnik wędrowca

dobrej pogodzie podziwiać można nawet Bieszczady Wysokie. "Zabieszczaduj dzisiaj z nami. z was jeszcze pamięta Stare Dobre Małżeństwo
3 Zapisać
NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI

NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI

Bez nadzoru babci wychodziły różnie, raz całkiem smaczne, innym razem, cóż, nie tak dobre, jak powinny być
3 Zapisać
A co do chleba? Smalec w 5 odsłonach

A co do chleba? Smalec w 5 odsłonach

-a coś dobrego. Dodaj pokrojony boczek i smaż aż wytopią się skwarki. Dzisiaj trudno kupić wędzoną słoninę więc można ją czymś zastąpić i zrobić domowy smalec, w różnych smakach
3 Zapisać
Kartka z Podlasia, a z kurek zupa

Kartka z Podlasia, a z kurek zupa

Babka ziemniaczana, białowieskie żubry, śledzikowanie – nie wyczerpują jednak tematu. Białostocczyzna i okolice wskutek historycznych zawirowań przez wieki zdążyła nasiąknąć kulturą innych narodów
2 Zapisać
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

A tak się złożyło, że musieliśmy zrobić, bo dla kogoś robiliśmy, na zamówienie. Jakie to dobre. Do ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę, skwarki oraz sól i pieprz
2 Zapisać
Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec z cebulą i jabłkiem

To były piękne, dobre czasy, które zawsze wspominam z szerokim uśmiechem na twarzy. Kiedy słonina wytopi sporo tłuszczu, a skwarki uzyskają złoty kolor, wrzucam posiekaną cebulę
2 Zapisać
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia

Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem. Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci